MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Egy csodás szappan a bőrrák kezelésére, az Etióp kisfiú találmánya

Egy csodás szappan a bőrrák kezelésére, az Etióp kisfiú találmánya

hvg.hu

Azt szeretné elérni, hogy mindenki számára elérhető legyen, akinek szüksége van rá.

Fontos szerepe lehet a bőrrák kezelésében annak a szappannak, melyet egy 14 éves fiatal, Heman Bekele gondolt ki – ezért pedig egy nívós elismerést is bezsebelt.

Finoman fogalmazva sem hétköznapi dolgot vitt véghez egy mindössze 14 éves, Amerikában élő tudóspalánta: kifejlesztett egy olyan szappant, mely képes lehet kezelni a bőrrákot. Azt szeretné elérni, hogy mindenki számára elérhető legyen, akinek szüksége van rá.

Heman Bekele Etiópiában született, onnan négyéves korában költözött Amerikába a családjával. Elmondása szerint a szappant is etiópiai gyermekkora ihlette. Azok körében ugyanis, akik ott sokat dolgoztak a szabadban, gyakori volt a bőrrák.

A különleges fejlesztés lipid nanorészecskék segítségével juttat célba különböző rákellenes gyógyszereket, melyek aztán aktiválják a szervezet immunsejtjeit, hogy azok felvegyék a kesztyűt a rákkal – írja az NPR.

A találmánnyal egy nívós elismerést is bezsebelt Bekele, a fiatal tudósokat honoráló 3M Young Scientist's Challenge fődíját ítélték oda neki. Az ebből befolyó bevételt is többnyire a további kutatásokra kívánja fordítani.

A készítményt főleg digitális eszközökkel kísérletezték ki. A tesztek ígéretes eredményeket mutattak, de emberi vizsgálatok az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tanúsítványa hiányában egyelőre nem voltak.