MENÜ
2024. július 21.
Dániel, Daniella
Egészséges vagy káros?

Egészséges vagy káros?

senior.hu

A skandináv babákat még a mínuszokban is kint altatják.

Skandináviában az év nagy részében hideg van, ennek ellenére a skandinávok szeretnek kint sétálni, kimozdulni, elmenni kávézóba, vásárolni. Számukra természetes, hogy ilyenkor a gyerekeket is viszik – azt is, amelyik babakocsiban van. Ezért aztán mindennapos a kávézók előtt, parkokban babakocsiban szundikáló babák látványa.

A babák alaposan be vannak bugyolálva és a szülők állítják, hogy remekül alszanak a friss levegőn. Nekik éppen az a furcsa, hogy ki kéne csomagolni, le kellene vetkőztetni a gyerekeket azért, hogy bevigyék a kávézóba a babakocsit – ráadásul jó eséllyel fel is ébrednének az alvó kicsik.

 

A hideg, fagyos napok, a szakadó hóesés és repkedő mínuszok sem jelentenek akadályt. Úton-útfélen kinn parkoló babakocsikat látni, akár esik, akár fúj. Vajon mit „művelnek” ezek az anyák, amivel kiakasztják a kelet-, közép- vagy dél-európai szülőtársaikat?

Kétségkívül figyelemreméltó az a gondolat, amely szerint a szabadban töltött idő minden időjárás esetén alapszükségletünk. Azt is tudjuk, hogy a hűvösebb helységben jobb és egészségesebb aludni. Az északi régiókban olyan babakocsikat forgalmaznak, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Természetesen a babákat jól bebugyolálják és a babakocsiba sem tud befújni a szél vagy beesni a hó.

Izlandon is teljesen természetes a levegőn altatás, a szülők úgy vélik, hogy a friss levegő alapvető fontosságú a babák jó alvásához, jót tesz az egészségüknek és erősíti az immunrendszert is. „Nincs rossz idő, csak rossz öltözék.”- vallják bölcsen.
És ami a legmeglepőbb: Skandináviában tökéletesen biztonságosnak tartják a kinn altatást. Egyedül a babakocsiba betelepedő macskáktól tartanak – ezért sokan hálóval védekeznek.

Hol van ilyenkor a gyerekvédelem? És ha valaki elrabolja a kicsiket? Vagy kóbor macskák másznak be a babakocsiba? Nos, a skandináv szülők nem éreznek ilyen fenyegető veszélyeket. Az a helyzet, hogy a közbiztonság nagyon jó, a gyerekek bátran bicajoznak az iskolába, a csecsemők pedig nyugodtan alszanak a kávézók előtt. Ettől függetlenül, nekünk például nagyon nehéz elképzelni, hogy a csemetét felügyelet nélkül hagyjuk egy bolt előtt. Minden bizonnyal ők sincsenek felügyelet nélkül, a babakocsikban legtöbbször monitor, kamera figyel, így a kávézó szülők teljesen rálátnak arra, ami odakinn történik.