Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Drasztikus sonkaárak, és az emelésnek nincs vége

Drasztikus sonkaárak, és az emelésnek nincs vége

hvg.hu

Már most 10-15 százalékkal többe kerülnek a füstölt hústermékek, mint tavaly ilyenkor.

A húsvétig hátra lévő két hétben is emelkedik majd a sonka ára – írja a Népszava ágazati szakemberekre hivatkozva, akik szerint nem 1-2 százalékos, hanem annál nagyobb mértékű drágulás várható.

A lap megjegyezte: idén eddig a tavalyi átlagosan 10-15 százalékkal lettek drágábbak a füstölt hústermékek hasonló időszakhoz képest.

Ezekből a termékekből évente 7-8 ezer tonnát adnak el, e mennyiség nagyjából harmadát a húsvéti ünnepek előtt értékesítik.

A füstölt húskészítmények széles kínálatában az árak is igen eltérőek. A húsvéti gyorsérlelt, főtt sonka kilója már 1400-1500 forintért is kapható, míg a hagyományos érlelésű termékek 2500-3000 forintba kerülnek. A speciális készítmények ennél is drágábbak, 3000-6000 forintot kérnek értük – mondta a Hússzövetség elnöke.

Éder Tamás hozzátette: a hagyományos, illetve a különleges technológiával készülő termékek élvezeti értéke eltér a kommerszebb sonkákétól, az alacsonyabb árszinthez tartozó készítmények minősége a maguk kategóriájában szintén jó. A húsiparnak minden fogyasztói réteg igényeit ki kell elégítenie.

Az áremelkedésben szerepet játszik, hogy

március elejéig átlagosan 50 százalékkal drágult a takarmány,
gyenge a forint és magasak az energiaárak,
a járvány miatt bevezetett intézkedések is emelték az önköltséget.