Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Dráguló temetkezési árak

Dráguló temetkezési árak

nlc.hu

Csak a fa világpiaci ára 300 százalékkal nőtt, márpedig ez a koporsók elengedhetetlen alapanyaga.

A Világgazdaság cikkéből kiderül, hogy bár a temetkezési szolgáltatásokban százalékosan nem történt akkora emelkedés, mint a gazdaság több más szektorában, forintosítva már ezen a területen is érezhető a különbség június és július között.

A koporsós temetések átlagára a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint 284 ezer forintról 289 ezer forint fölé, a hamvasztásos temetések átlagára pedig 203 ezer forintról 209 ezer forint körülire emelkedett. A koporsós temetés tehát több mint 8, a hamvasztásos pedig csaknem 11 százalékkal nőtt egy év alatt.

A növekedésnek több oka is van, de elsősorban az ágazatban is tapasztalható folyamatos béremelkedés és az alapanyagok drágulása hajtja fel az árakat. Csak a fa világpiaci ára 300 százalékkal nőtt, márpedig ez a koporsók elengedhetetlen alapanyaga.

„A fa árának növekedése ráadásul még be sem szivárgott teljesen a magyarországi árakba, úgyhogy az év végéig további áremelkedésre lehet számítani” – magyarázta az okokat a Világgazdaságnak Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke. Azt is elmondta: munkaerőhiány évek óta jelen van, nincs utánpótlás, a fiatalok közül csak kevesen állnak sírásónak, ráadásul a pandémia alatt jelentősen megnövekedett a munkateher. Ahogyan a költségek is, hiszen a temetkezési szolgáltatóknak még nagyobb figyelmet kellett fordítaniuk a védőfelszerelésekre és a fertőtlenítésre.