MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Digitális detox

Digitális detox

termeszeti.hu / fotó: instagram.com/finnishparks

Hódít a retro nyaralás: mobilmentessé válik nyárra egy finn sziget.

Minden nyáron milliónyi ember kel útra és rengetegen még a vakációzás közben is folyamatosan posztolnak, üzeneteket küldenek, e-maileket olvasnak vagy a híreket pörgetik. Az állandó mobilozás lehetetlenné teszi, hogy igazából kikapcsolódjunk, odafigyeljünk a tájra, felfedezzük a természet szépségeit vagy valóban feltöltődjünk, kiszakadva a hétköznapokból. A tökéletes képek posztolása elrontja az üdülést. Ilyenkor nem tudatosan vagyunk jelen, hanem a megfelelő szöget, fényt és hátteret keressük.

Egy apró finn sziget,  most változtatni készül ezen. A Finn-öböl keleti részén található földdarab turisztikai hivatala arra ösztönzi az oda látogatókat, hogy kapcsolják ki az okoseszközeiket és csupán élvezzék a sziget szépségeit.

Az ide érkezőket arra kérik, hogy a telefonjaikat ne vegyék elő a zsebeikből és ne csüngjenek a közösségi médián sem. Noha a szigetnek van mobilhálózata, sokkal jobb programokat is kínál: felkereshetjük például a nemzeti parkot, sátrazhatunk, kirándulhatunk, barangolhatunk a sziklás partvidéken, felmászhatunk a madármegfigyelő tornyokba, hogy felfedezzük a sziget növény- és állatvilágát.

Az új szabályok betartása önkéntes lesz. Aki viszont úgy dönt, hogy leteszi a mobilt, az a természetre tud fókuszálni.

A telefonról való leszakadásnak számtalan előnye van a mentális egészségünk szempontjából. Például rengeteg idők felszabadul, amit mással is tölthetünk: sétával, olvasással, a családunkkal vagy barátainkkal történő beszélgetéssel.

Talán észre sem vesszük már, hogy az okostelefonok és kütyük mennyire irányítják az életünket. Egy európai felnőtt átlagosan 6 órát tölt naponta a képernyő előtt. A klikkelés, görgetés, gépelés köréből kiszakadás elképesztően jó hatással van a szellemi egészségünkre. Már egyhetes digitális detox után is jobban érezzük magunkat és javul az alvásunk is. A digitális ingereknek való folyamatos kitettség rontja a memóriánkat, koncentrációnkat és elmélyülésünket.

Ulko-Tammio privát csónakkal vagy menetrendszerinti hajókkal, esetleg vízitaxival érhető el.