MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Csodaszer készül itthon, alig ismerik, pedig aranyat ér

Csodaszer készül itthon, alig ismerik, pedig aranyat ér

agrarszektor.hu

Pollenallergia esetén a méhek által gyűjtött virágpor fogyasztása gyakran csökkenti a tüneteket.

 

A fajtamézeken felül a méhek termelnek még virágport, méhkenyeret, viaszt, propoliszt, méhpempőt, méh mérget és a kaptárakban kaptár levegőt is. Ezek is számottevő egészségvédő és javító hatással rendelkeznek. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen kampányt indít a termelők és a fogyasztók tájékoztatására.

Propolisz

A méhek legerősebb antibakteriális, antivirális és gomba ellenes terméke, amelyet különböző növények hajtásairól és rügyeiről gyűjtenek - írja a NAK. Gyantaszerű anyag a kaptár belső felületének fertőtlenítésére a kaptárban elpusztult idegen állatok bebalzsamozására használják, illetve a kisebb rések tömítésére szűkítésére. Az ókori Egyiptomban gyógyászati célra, illetve balzsamozásra használták. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális hatású

lázas állapotra,
fájdalomcsillapító (torokfájás, fogfájás stb.),
vérnyomás csökkentő-szabályozó,vércukorszint csökkentő,
prosztata betegségekre, menstruációs tünetekre,
bőrproblémákra, égésre, herpeszre.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon az apiterápiás házak, amelyek sorra nyílnak hazánkban.
Méhpempő

A fiatal méhek garatmirigy váladéka, a méhanyák kizárólagos tápláléka, kutatások bizonyítják, hogy az méhanyák hosszú élettartama és hatalmas teljesítménye a méhpempőnek köszönhető. 150-nél is több biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Jelentős a fehérjetartalma, ezenkívül vitaminok, zsírsavak, cukrok, ásványi anyagok, aminosavak, enzimek, pro-hormonok találhatók benne. Az emberi egészségre is kivételes hatást gyakorol:

segít leküzdeni a krónikus fáradtságot,
hozzájárul ahhoz, hogy helyrebillenjen testünk természetes melatonintermelése és így biztosítsa a nyugodt álmokat,méregteleníti és regenerálja a sejteket,
fogyasztása cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciában szenvedőknek is ajánlott,
antibakteriális, gombaölő és vírusölő,termékenységre is jótékonyan hat,
meddőség, különböző menstruációs zavarok esetén is ajánlják,
növeli a koncentrációképességet, javítja a memóriát,
mellékvese kortizol hormont termelését serkenti.

Méhméreg

Összetett anyag fehérjéket és egyéb anyagokat tartalmaz, a legújabb modern analitikai vizsgálatok szerint több mint 150 biológiailag aktív anyag található benne. A méhek védekezésre használják, fullánkjukkal juttatják a kaptárt „megtámadó” állatok, a méhész bőrébe. Nagyon régi megfigyelések is már beszámoltak a helyi fájdalom csillapító és gyulladás csökkentő hatásáról. A legújabb kutatások vizsgálják az antibakteriális hatását, és biztató eredmények vannak a rákgyógyítás területén is. Természetesen nem szabad megfelejtkezni arról, hogy a méhtoxin néhány ember esetében allergiás reakciót válthat ki, ezért a kezelést csak orvosi felügyelettel szabad elkezdeni és folytatni.

Kaptárlevegő

Az elmúlt ötven évben kezdtek el foglalkozni lelkes méhészek és természetgyógyászok azzal a megfigyeléssel, hogy a méhek a kaptárban zajló életük során a kaptár levegőjét az általuk termelt anyagok illó komponenseivel is telítik. Ez a levegő a megfigyelések szerint a légzőszervi betegségek széles körében pozitív javító hatást tud kifejteni. Ezeket a megfigyeléseket a modern tudomány analitikai módszerekkel is alátámasztotta, most már tudjuk, hogy a kaptár levegő is számtalan értékes anyagot tartalmaz. Folyamatban van a világon több kutatóintézetben ezen anyagok hatásmechanizmusának vizsgálata. A kaptárlevegős építmények a kezelések közben a méhek rezgéseivel, is pozitív hatást tudnak gyakorolni az emberi idegrendszer működésére, nyugtató kiegyensúlyozó hatást fejtve ki.

Virágpor

A nektár mellett a méhek másik fontos tápanyaga, a virágzó növényekről gyűjtik, a kaptárig a hátulsó lábukon található kosárkában szállítják el. Fehérje, vitamin és ásványi anyag forrást jelent a méhek számára a fiasítás nevelésében rendkívül fontos szerepet tölt be. Emberi táplálék forrásként szélesebb körben csak a második világháborútól kezdődően terjedt el. Fehérje tartalma magas 12-40 % közötti, a benn található aminosavak összetétel és mennyisége teljes értékűnek tekinthető, így az egészséges változatos táplálkozás egyik alapja lehet. Megtalálható benne az összes ismert vitamin, különösen a B2, B3, és a pantoténsav mennyisége kiemelkedő. 25-féle nyomelem is található benne. Többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdag, egyes virágporok omega-3 zsírsav tartalma is kiemelkedő. Magas a karotinoid, flavonoid, fitoszterol tartalma. A virágpor széles körű méregtelenítő és gyógyító hatásai már évek óta jól ismertek és számos területen alkalmazzák őket, a következő betegségek esetén hívható természetes segítségként:

vérszegénység,
vérnyomás szabályzás,
allergia ellen,
magas koleszterinszint,
fáradtság,meddőség,
impotencia,
prosztata problémák,
vérkeringés,
visszerek,
vércukorszint csökkentés,
csontritkulás,
máj és epe működés,húgyutak és veseműködés,
emésztés és bélfunkciók szabályzása,
immunerősítés,
súlyproblémák,
idegrendszer erősítése,
sclerosis multiplex,
műtétből való kilábalás.

Méhkenyér

A méhek a begyűjtött virágport a kaptáron belül hosszabb távon is eltárolják, nektárral és emésztőenzimjeikkel elkeverik és a lépek sejtjeibe tömörítik, majd légmentesen lezárják. Az így eltárolt virágporban egy lassú erjedési folyamat indul be, ami néhány hónap alatt lezajlik és kialakul a méhkenyér. Az emberi szervezetre hasonló élettani hatást gyakorol, mint a virágpor, kiegészítve az erjedés során átalakult anyagok hatásával. Értékesebb, mint maga a virágpor, éspedig azért, mert különféle virágporszemcséket, több egyszerű cukorféleséget, több K-vitamint, több olyan virágporszemcsét tartalmaz, melyek beltartalma a szervezet számára könnyebben hasznosítható, magasabb a savtartalma, ami a tartósításnál és az anyagcsere-egyensúly fenntartásánál nagyon fontos tényező. Baktériumölő hatása is háromszor nagyobb, mint a virágporé. Gazdag szelénforrás és sok enzim és flavonoid van benne. Számos betegség kezelésénél használják:

gyomor-, máj- és bélproblémáknál,
magas vérnyomásnál,
prosztataproblémáknál,
influenzánál és megfázásnál,
vérszegénységnél,
reumánál,
emésztési zavaroknál,
stressznél,
memóriazavaroknál,
álmatlanságnál,
magas koleszterinszintnél,
hepatitisznél,
szívelégtelenségnél,
infarktusnál,
férfi meddőségnél,
női betegségeknél egyaránt.

A méhkenyér biztonságosan használható rövidebb ideig. Az allergiás betegeknek azonban tudatában kell lenniük annak, hogy náluk allergiás reakciók léphetnek fel a méhkenyér alkalmazásakor. Nem ajánlott terhes nőknek és szoptatós anyáknak sem fogyasztani.

Viasz

A méhviasz a fiatal méhek terméke, melyet a lépek építéséhez használnak fel. A fiatal dolgozók virágport fogyasztva állítják elő, és a potrohuk hasi oldalán lévő viaszmirigyből választják ki apró pelyhek formájában. A méhviasz a kiválasztódáskor teljesen áttetsző, majd miután a méhek rágással képlékennyé teszik, fehér színű lesz. Az általunk is ismert sárgás színét a pollenekben található olajoktól és a propolisztól kapja.

Méhviasz felhasználása, mint kozmetikum

A méhviasz, egyedi tulajdonságai miatt, ideális összetevője a kozmetikumoknak és szappanoknak. Rendkívül magas az A-vitamin tartalma, amely ösztönzi az egészséges sejtek fejlődését. A méhviasz a bőrbe nem szívódik fel és nem gátolja a bőrlégzést sem. Egy finom védőréteget képez a bőrön, ami megakadályozza a bőr kiszáradását és véd az időjárás hatásaitól.

Sejtregeneráló,
vérkeringést serkentő,
gyulladáscsökkentő,
baktériumölő,
bőrnyugtató,
sebgyógyulást serkentő.

Méhviasz felhasználása, mint méhviaszos csomagoló

A méhviaszos kendő az alufólia és a Folpack környezetbarát alternatívája.
A méhviaszos edénysapka remekül használható az edények lefedésére hűtőben.
Szendvicseket, sajtokat és egyéb élelmiszert csomagolhatunk bele.
Tisztítása egyszerű, elég egy nedves kendővel letörölni.
A meleg vizet és a mosogatógépet nem kedveli.
A méhviaszos csomagoló házilag is elkészíthető, a YouTube-n számos bemutató videó található.

Méhviasz felhasználása, mint gyertya

A méhviasz az egyetlen olyan gyertya, ami tisztítja a levegőt, hisz égetése során negatív ionok szabadulnak fel, melyek megkötik a port, a baktériumokat és az allergén anyagokat a levegőben.
A tiszta méhviasz gyertya teljes egészében természetes összetevőkből áll.
Mivel a méhviasz olvadáspontja magas, lassan ég, tovább tart.
A méznek és a propolisznak köszönhetően hozzáadott illatanyag nélkül is kellemes illatot áraszt.
A méhviasz gyertya lángja melegebb, sárgásabb színű, mint a többi gyertyáé.
Sokszor más viasszal keverik, főleg parafinnal, de ezzel a méhviasz gyertya elveszíti az eddig felsorolt jótékony hatását.