MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Csipkebogyó: megéri a gondos ápolás

Csipkebogyó: megéri a gondos ápolás

agroforum.hu

Házikertben is neveletünk magunknak csipkebogyót.

A csipkebogyó az egyik legalapvetőbb gyógynövények egyike. Szinte mindenki ismeri és magas C-vitamin tartalmáról híresült el. 

Vadrózsa és japán rózsa

Általában a vadrózsához (Rosa canina) kötjük, de a japán rózsa (Rosa rugosa) termése is a csipkebogyó. A vadrózsát házikertben is nevelhetjük, de mivel nagy növény lesz belőle, így érdemes vagy futtatórácsra támasztva nevelni, vagy szoliterként nagyobb teret hagyva neki növekedni.

Tavasszal virágzik nagy rózsaszínes mosott virágaival, melyekből a nyár során egyre jobban pirosodó csipkebogyó termés lesz. Termésében az A-, B1-, B2-, és K-vitamin található meg, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin.

De miért pont a C-vitamint jegyzete meg a világ? A C-vitamin részt vesz az emberi szervezetben az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. A C-vitamint az egyik legjobb roborálónak és immunerősítőnek is tartják. Viszont egy hőérzékeny vitaminról beszélünk, így ha a csipkebogyóban található C-vitamint nyernénk ki, akkor ne forraljuk vízben, hanem hideg ázalékként nyerjük ki az értékes összetevőket.

Ősszel gyűjtsük

Ha lekvárnak vagy gyógyhatása végett gyűjtjük, akkor várjuk meg az első fagyokat, mert amint megcsípi a hideg, akkor érik meg teljesen a csipkebogyó. Ilyenkor feldolgozni is könnyebb, mert kicsit meg is puhul. Készíthetünk belőle hecsedlit (csipkebogyólekvárt), mártást, száríthatjuk gyógyteákhoz télire. Egyes kultúrákban gyümölcsbort is készítenek belőle.

Hol ne gyűjtsük?

Mint minden vadon termő gyógynövényt, a csipkebogyót is begyűjthetjük természetesen vadon is, de fontos, hogy mindig érintetlen, tiszta helyről szedjük, ne utak mentén például vagy városon belül, ahol nagyobb a szennyeződés lehetősége. Mivel hidegeljárással nyerjük ki értékes összetevőit, így a forralás sem véd meg az esetleges kellemetlenségektől. A tiszta csipkebogyót viszont elég csak gyorsan megmosni és már mehet is hidegen áztatásra. Egyesek összevágják, mások csak felezik, van aki egészben használja, ez mind tőlünk függ.

Milyen kertet szeret?

A jó vízáteresztő talajon fejlődik a legszebben, tápanyagokban gazdag közegben. A rendszeres öntözést meghálálja, de aridabb környezetben is egészen szépen fejlődik. A talajra amúgy nem túl érzékeny, egy gyenge homoktalajon is megnevelhető, ha elegendő vizet tudunk neki adni a nyári kánikulában.

Természetesen minél jobb körülményeket biztosítunk neki, annál nagyobb termést szüretelhetünk róla.

Ha nitrogéndús a talajunk, akkor dús növekedéssel hálálja meg. Jól tűri a metszést is, így a nagy lelógó hajtások kordában is tarthatók metszéssel. Mivel lombhullató, ezért olyan helyre futtassuk, ahol esztétikailag is belefér a téli időszakban a kopár hajtásaival.

Ha támrendszert használunk, az mindig legyen erős, stabil, mert a hajtásoknak nagy tömege van a fásodó száraknak köszönhetően. Szép lugas is nevehető belőle, akár növénypárosítással.

Színkontrasztban jól mutat mellette más rózsaféle is vagy a tövek között a rozmaring örökzöld hajtásai vagy akár a levendula is. A farkaspókok kedvelt helye, ahol kedvükre vadásznak rovarokra.