Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Csempe, műanyag, üveg – konyha hátfal ötletek

Csempe, műanyag, üveg – konyha hátfal ötletek

lakberinfo.hu

Cikkünkben a legnépszerűbb konyhafal változatokat hasonlítjuk össze a márványtól az új műanyag változatokig.

Legyen szó egy új konyha megtervezéséről vagy egy régi főzősarok felújításról, érdemes minden apró részletet alaposan végiggondolni, hiszen végül az összkép nagyban függ attól, hogy mennyire találjuk el a színek, formák és anyagok harmóniáját. Éppen ezért ne álljunk meg ott, hogy a konyhabútort, a falak színét és a berendezési tárgyak elrendezését kitaláljuk. Menjünk bele az olyan elengedhetetlen részletekbe is, mint hogy milyen legyen konyhánk hátfala! Mi a továbbiakban igyekszünk néhány praktikus ötlettel segíteni a hátfal anyagának kiválasztását, időtállóságot, tisztíthatóságot, esztétikumot és nem utolsó sorban az ár-érték arányt is számításba véve!

Csempe burkolat

A klasszikus csempés konyha hátfal megoldás sosem megy ki a divatból. Az idők során egyre változatosabb színekben és kreatív burkolási formákban találkozhatunk velük. Jó választás a hagyományos, egyszínű csempe hátfal is, ami minden konyhabútorhoz passzol, de ha kicsit merészebbek vagyunk, akkor gondolkodjunk színes és mintás csempés konyha hátfalban! Mostanában népszerű megoldás az is, ha a konyha hátfal szakaszon a csempe megegyezik a padlóburkolattal, így adva egyedi ritmust a konyhának.

Előnyök: hatalmas választék, könnyű tisztán tarthatóság
Hátrányok: ha megunjuk, cseréje nem kis feladat.
Ár-érték arány: széles skálán mozog a csempék ára, így mindenki megtalálhatja a saját árfekvésének megfelelőt.

Műanyag konyhafal burkolat

A műanyag manapság már az otthonok minden apró szegletében helyet követel magának és nincs ez másképpen a konyhában sem. Nem véletlen a népszerűsége, hiszen nemcsak időtálló, de könnyen tisztántartható felület és bizonyos típusok jól viselik a hőt is. A Wallplex konyhapanelei között például bárki találhat olyat, amit igazán a magáénak érezhet. Egyszerűen felhelyezhető, bármikor cserélhető, így könnyedén új hangulatot kölcsönözhetünk vele konyhánknak. Könnyen tisztán is tartható és különböző méretekben is elérhető. Így egy apró konyhának épp olyan dísze lehet, mint egy tágasabb társának. Külső megjelenése megegyezik az üvegével, ám kezelhetősége és ára sokkal kedvezőbb.

Előnyök: hatalmas választék, könnyen felhelyezhető, bármikor cserélhető, vágható, egyszerűen tisztántartható, minden stílushoz és mérethez találhatunk megfelelő mintát
Hátrányok: az üvegnél érzékenyebb anyag, ezért tisztítása fokozott odafigyelést igényel
Ár-érték: megfizethető megoldás

Gránit konyhafal burkolat

A gránit nemcsak a természetes kő hatását keltheti konyhánkban - ezzel egy kis természetet lopva otthonunkba -, de egyszerűen csodaszép is! Tökéletesen passzol apró és tágas konyhákba is, letisztultságával vonzza a tekintetet. Egyszerre kelt elegáns, kifinomult és trendi hatást, mégis magában hordozza a természet érintését.

Előnyök: időtálló és semmi máshoz nem hasonlítható eleganciát tükröz
Hátrányok: nehéz, a cseréje bonyolult, felrakása szakembert igényel
Ár-érték: nagyon drága

Márvány konyhafal

A márvány nemcsak a konyhapulton mutat remekül, de a hátfalat is fel lehet vele dobni. Ha mindig is klasszikus stílusú konyháról álmodtunk, letisztult vonalakkal, színekkel és anyagokkal, akkor nem is kérdés, hogy a márvány mellett kell döntenünk akkor is, ha a konyha hátfala a burkolandó felületünk.

Előnyök: mutatós, időtálló, könnyen tisztántartható.
Hátrányok: cseréje bonyolult, felrakása szakembert igényel, felületkezelést igényel
Ár-érték: meglehetősen drága.

Tégla burkolat

Ha rusztikus hangulatra vágyunk, az egyik legjobb választás konyhafal tekintetében a tégla! Igazán jól tágas terekben mutat, térben akár össze is köthetünk vele több helységet. Fontos, hogy hangulatában hozzá passzoló konyhabútort válasszunk!

Előnyök: egyszerű és nagyszerű is egyben, szakember nélkül is felrakható
Hátrányok: tisztántartása nehézkes, nem passzol apró konyhákba, és a konyhabútor stílusát is számításba kell venni, ha a tégla konyhafal mellett döntünk.
Ár-érték: megfizethető megoldás

Üveg konyhafal 

Nem a legelterjedtebb anyag az üveg, ha konyhafalról van szó, ám egyre népszerűbb, hiszen az üvegből készült konyhafalak érdekesek, különlegesek és jól variálhatók. Ha szeretjük a letisztult megoldásokat, akkor az üveg tökéletes választást lehet számunkra, ráadásul nemcsak könnyen tisztántartható, de tartós is, és csak a kreativitásunk szabhat határt annak, hogy mit hozunk ki belőle.

Előnyök: könnyen tisztántartható és tartós
Hátrányok: felhelyezése szakembert igényel, sérülékeny
Ár-érték: nem a legolcsóbb megoldás, de megfizethető

Tapéta konyhafal? Igen lehetséges! 

Sokaknak meg sem fordul a fejében, de a tapéta megoldást jelenthet a konyhafal kérdésre is, hiszen munkalap és a felső szekrények közötti sávot remekül fel lehet vele dobni, de akár a mennyezetig is burkolhatjuk. Számításba kell venni azonban, hogy amikor tapétát választunk konyhánkba, mindenképpen olyan típus mellett tegyük le voksunkat, ami lemosható anyagból készül, cseppálló, bírja a párát hiszen a tisztán tarthatósága kiemelkedő jelentőségű.

Előnyök: hatalmas választék, könnyen felhelyezhető
Hátrányok: nem túl tartós, a hőt és a nedvességet nem minden típusa viseli jól
Ár-érték: megfizethető megoldás