Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Csányi János: „Nálunk érték az ember”

Csányi János: „Nálunk érték az ember”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Alisca Agrárház 2010 Kft.: modern, innovatív és emberközpontú mezőgazdaság.

Felvilágosult menedzser, emberséges vezető. Kizárólag munkatársakról és közösségről beszél, a humánerőforrás kifejezést egyenesen utálja. CSÁNYI JÁNOS, a szekszárdi székhelyű Alisca Agrárház 2010 Kft. ügyvezetője, aki az elmúlt pénteken a VOSZ által alapított Év Tolna megyei vállalkozója díjat kapta meg. A sikeres közgazdász, ma is meghatározó vezető egy nagy agrár-cégcsoportnál, munkamániás és folyamatosan képezi magát, most éppen pszichológiai irányú tanulmányokat folytat. A díj apropóján beszélgettünk.

– Az Alisca Agrárház 2010 Kft. nem csupán egy mezőgazdasági vállalat, hanem egy hagyomány, amelyben az értékrend és az elkötelezettség egyaránt megtalálható – kezdte az ügyvezető, majd a kezdetekről beszélt. – Cégünk 2010-ben alakult, mezőgazdasági inputanyag kereskedelemmel foglalkozunk. Fő
profil a növényvédő szer, műtrágya, vetőmag, terménykereskedelem, valamint a növényvédelmi szaktanácsadás. Működési területünk Tolna, Bács, Fejér, Somogy és Baranya vármegye. Ezen régiók növénytermesztői, kertészei, gyümölcs és szőlő művelői képezik Partnerkörünk jelentős részét és büszkék vagyunk arra, hogy létszámuk meghaladja az ezret.

Az ügyfélközpontúság a cég alapvető értéke, amely munkájával minden nap arra törekszik, hogy Partnerei elégedettek legyenek. A felmerülő igényekre rugalmasan reagál, és olyan személyre szabott megoldásokat kínál, amelyek biztosítják a termelők sikeres és pozitív élményét, elégedettségét, amely reményeink szerint hozzájárul az eredményes gazdálkodásukhoz. A vállalkozás a fenntarthatóságra való törekvés jegyében igyekszik élen járni a környezettudatos gondolkodásban, az ökológiai lábnyom minimalizálásában. (Hibrid autókra cserélik a flottát, napelem-rendszert építenek ki, szelektíven gyűjtik a hulladékot.) Ugyanebbe az irányba mutat az is, hogy a fuvarszervezésben megcélozzák, hogy az áru a legkevesebb mozgatással jusson el a felhasználóhoz.


A cégvezető kiemelte, hogy az Alisca Agrárház 2010 Kft. jelenleg 37 család számára nyújt biztonságos megélhetést, valamint olyan környezetet és lehetőséget kínál, ahol az alkalmazottak számára elsődleges fontosságú a szakmai fejlődés és a személyes előrehaladás. – A vállalkozás elkötelezett a munkavállalók támogatása mellett, a versenyképes juttatásokon kívül nagyszerű lehetőség, hogy inspiráló kollégák segítik a munkát, lehetővé téve, hogy közösen érjük el céljainkat. Nagyon fontos a közösség, és ha valaki megkérdezi, hogy miért érdemes itt dolgozni, azt válaszolom: nálunk érték az ember – fogalmazott Csányi János, majd így folytatta: – Vállalkozásunkat alapvetően jellemzi az együttműködés, a jó munkahelyi légkör, a szakmai elköteleződés, a korrektség, az empátia vagy a korábban már említett rugalmasság.

Egy igazi közösség alapozza meg a vállalkozás eredményeit (Fotó: Alisca Agrárház 2010 Kft.)


Mindez segít a hétköznapok kihívásainak megoldásában, és megalapozza a Partnerek megbízható, kiszámítható és precíz együttműködését. Példaként szolgálunk arra, hogy a mezőgazdaság is lehet modern, innovatív és emberközpontú, mind a termelők, mind a munkavállalók oldaláról.

De ki az a vezető, aki inspirálja a munkatársakat, segít összeterelni a jó szándékú, ám szerteágazó szakmai és egyéni indíttatásokat, vezet egy felkészült szakmai csapatot? Csányi Jánost végül személyes életéről is faggattuk:

– Hódmezővásárhelyen, egy kevésbé jómódú, de annál inkább szorgalmas és kitartó családba születtem, elsőszülött fiúként – mondta a 44 éves szakember. – A mezőgazdaság gyermekkorom óta része volt az életemnek, részben családi érintettség miatt, részben az alföldi származásomnak köszönhetően. Így rövid útkeresés és a közgazdasági egyetem elvégzése után a saját karrierem gyorsan összefonódott a magyar agrárélettel. Egy évtizedes vezetői tapasztalattal a hátam mögött 2019-ben ért az a megtiszteltetés, hogy az Alisca Agrárház Kft. ügyvezetői pozícióját betölthettem. Úgy érzem, ezzel a lehetőségeimnek egy újabb dimenziója nyílt arra, hogy a magyar termelők és gazdák támogatásáért a legtöbbet tehessem.

A közgazdász magánéletében és a munkájában is a fejlődésben, a megújulás képességében és a kölcsönös együttműködésben hisz, ezeknek az értékeknek a mentén szervezi az életét és a rábízott vállalat működését. Egyaránt fontos számára, hogy az együtt, egy célért dolgozó személyek egyéni fejlődését és csoportszintű előremenetelét is biztosítani tudja, megteremtse a megfelelő munkahelyi körülményeket és a támogató szervezeti kultúrát. Egy szolgáltató vállalat vezetőjeként meggyőződéssel vallja, hogy a technikai, technológiai fejlődés ellenére, mindig kiemelt érték marad az vevőközpontú hozzáállás, a személyre szabott tanácsadás és a naprakész szakmaiság. A magyar mezőgazdaságnak nem szabad kevesebbel beérnie!

Ha valaki, Csányi János a leghitelesebben közvetíti mindezt, maga is arról vall, hogy igyekszik jó példával elöl járni a kollégái körében az önfejlesztés, a különböző lehetőségek felkutatása vagy éppen a kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen alapuló kapcsolatok kialakítása révén. Az ő világában központi helye van az embernek, a szavaknak, az érzeteknek. És hogy magánemberként mi foglalkoztatja leginkább? – Arra keresem a választ, hogyan tudom saját működésemből és életemből a lehető legtöbbet kihozni, mind egyéni szinten, mind a társadalmi hasznosságot tekintve – tette hozzá a díjazott.