MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Cél: az Antarktisz

Cél: az Antarktisz

portfolio.hu

Megdöbbentő újítás hajózik Alaszka felé.

A világ első, dízel-elektromos üdülőhajója hétfőn fut ki első útjára Norvégiából, a Roald Amundsen ezután az Északnyugati átjárón át Alaszka felé indul, majd útját dél felé folytatva októberben éri el az Antarktiszt.

A világ első, részben akkumulátorral hajtott üdülőhajója hétfőn fut majd ki első útjára Norvégia északi részéről, a Roald Amundsent zord éghajlati viszonyok közötti hajózásra tervezték és maximálisan ötszáz utast szállíthat.

Az üzemeltető hajótársaság szerint a Roald Amundsen elsősorban gázolajjal üzemel, azonban az ideális körülmények fennállása esetén a hajó 45-60 percig is képes kizárólag az akkumulátorai által hajtva haladni. A társaság becslése szerint a hajó akkumulátorainak használatával csökkenthető a felhasznált üzemanyag, továbbá a hajó szén-dioxid kibocsátása nagyjából húsz százalékkal alacsonyabb, mintha a hajó kizárólag gázolajjal működne.

A Roald Amundsen a norvég Tromso községből ezen a héten az Északnyugati átjárón át Alaszka felé indul, majd útját dél felé folytatva októberben éri el az Antarktiszt. Az üdülőhajó Roald Amundsenről, a norvég felfedezőről kapta nevét, aki 1903-ban először hajózott ár az Északnyugati átjárón, majd expedíciójával ő érte el elsőként a Déli-sarkot, 1911-ben.