Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Brutális adóteher, azonnal vissza kéne vonni

Brutális adóteher, azonnal vissza kéne vonni

atv.hu

"Senki nem nyugodhat meg, mindenkit érintenek a változások."

Orbán Viktor miniszterelnök írta alá azt a kormányrendeletet, amely értelmében a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a jövőben 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is meg kell fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a kormánydöntés „terelőlépés az állampapírok iránti kereslet növekedése érdekében”. Az ATV-nek nyilatkozó adószakértő szerint egészen másról van szó, az adóterhet pedig vissza kéne vonni.

"Senki nem nyugodhat meg, mindenkit érintenek a változások. Nem igaz Nagy Márton kommunikációja, hogy ezzel az intézkedéssel át akarják irányítani a megtakarításokat az állampapírba, hiszen a családok nagy része hónapról hónapra él. A folyószámlákra befolynak a fizetések és nyugdíjak, amit hónap végére el is költenek” - mondta az ATV Start című műsorában Angyal József okleveles adószakértő.

„Ez az adó ezeket a megtakarításokat is érinti. Ezeket az összegek, amelyek fel is élnek az emberek hónap közben, biztosan nem tudják állampapírba átforgatni” – mondta.

Angyal József szerint egyértelműen adóbevétel-növelés érdekében vezették be ezt, nem pedig azért, hogy állampapírba fektessen be a lakosság.

"Ráadásul a legszegényebb rétegeket sújtja. Azokat, akiknek 1-2 havi megtakarítása lehet."

A szakértő szerint ez egy nagyon átgondolatlan intézkedés, amit vissza kéne vonni.

"Ez egy brutális adóteher, elsősorban azokat sújtja, akik rászorulnak, akiktől még ezt a pici kamatot is sajnálja a kormány” - mondta.

Kérdésre válaszolva hozzátette: az adónem nem a fizetést érinti, hanem az ez után járó kamatot.

"A valóság teljes mértékben elszakadt a kommunikációtól. Varga Mihály elmondta, hogy támogatjuk a családokat és a nyugdíjasokat, ám egyetlen sor sincs az új költségvetésben, ami támogatná őket.”

Felvetette: az intézkedés ráadásul nagyon piacellenes is, hiszen ezt a pénzt elvonják a bankoktól, tehát problémát fog okozni itt.

Az adószakértő szerint az, akinek van megtakarítása, annak tényleg az inflációkövető állampapír a javasolt, hiszen mindig az előző évi infláció határozza meg a kamatot.

"Vagyis csökkenő infláció mellett az inflációkövető állampapír a legjobb befektetés" - mondta Angyal József.