MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Botrány a Nike edzőcipő körül

Botrány a Nike edzőcipő körül

octogon.hu

Az amerikai zenész, Lil Nas X és a brooklyni MSCHF márka 666 néven fekete Nike edzőcipőt tervezett.

A „sátán-cipőket” az együttes (Montenero) Call Me By Your Name című videoklipjének forgatására készítették – írja a Dezeen.hu. A cipőből összesen 666 pár készült. A tervezők állítása szerint a talp párnáiban a vörös festék mellett emberi vért is tartalmaznak.

A cipő ötletét Lil Nas X új videoklipje ihlette, amelyben az énekest száműzik a paradicsomból, majd különféle hányattatások után végül lemegy a pokolba, ahol találkozik Luciferrel. Hogy ott mit művel, azt inkább nem részleteznénk, annyit elárulunk, hogy a videoklipp legvégén van egy csavar.

Az MSCHF szerint a „sátán-cipő” minden párjának talpa tartalmaz egy csepp emberi vért, melyet a tervezőcsapat hat tagja adományozott. A vért élénkpiros tintával keverték, mielőtt a cipő egyedi légpárnáiba fecskendezték volna. Ezen túl a cipő egyedi (ördögi) designelemeket is tartalmaz: fordított keresztet a nyelvhurkon, pentagrammot a talpbetétében és a fűzőn.

A sarokrésznél találni az egyedi sorszámot (természetesen vörössel), a dobozon pedig egy idézet Lukács evangéliumából is („Láttam a sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből” – Lukács 10, 18.). A sort gót betűkkel írták a doboz belsejébe, a hangulat kedvéért pedig a pokolban szenvedő lelkeket idéző denevérszárnyú csontvázat is rajzoltak.

A kép Jan Van Eyck 15. századi holland festő Az utolsó ítélet című festményének egy részlete, és a halált ábrázolja, amint kiválasztja áldozatait, köztük az egyház idősebb tagjait is.

Lil Nas X – aki 2019-ben coming outolt – azt állítja, az egyház részéről tapasztalt homofóbia miatt forgatta fel a keresztény ikonográfiát: „Egész kamaszkoromban gyűlöltem magamat a szónoklatok miatt, amikben azt ecsetelték, mi fog történni velem, csak mert meleg vagyok. Szóval remélem, őrültek vagytok, és azok is maradtok. Ugyanazt a dühöt érzem, amit ti tanítottatok, hogy magunk iránt érezzük.”

Természetesen vallási vezetők és politikusok is tiltakoztak a cipő ellen, amitől a Nike is elhatárolódott, mondván „nem a Nike tervezte és forgalmazza” azokat, és „nem is támogatjuk őket”.

Az MSCHF nem először okozott balhét vallási tematikával: a korábbi – fehér – „Jézus cipőről” azt állította, hogy a talpába szentelt vizet fecskendeztek.