Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Borvidék, ahol 1 hektár 2 milliárd forintba kerül

Borvidék, ahol 1 hektár 2 milliárd forintba kerül

vince.hu

Barolo Olaszország és a világ egyik leghíresebb borvidéke nagy változások előtt áll.

 

A területek minőség szerinti besorolásában szeretnék létrehozni a világban több helyen alkalmazott legmagasabb kategóriát, az úgynevezett grand crut. Az Antinori tulajdonában álló Prunotto Borászat marketingigazgatója, Emanuele Baldi a következőképpen nyilatkozott a The Drinks Businessnek az ügy állásáról:

„A Barolo cru klasszifikációs rendszerét csak 2010-ben hozták létre, így sok kompromisszumra lenne szükség ahhoz, hogy elfogadják a grand cru besorolást. Nem hiszem, hogy sok Barolo-termelő szorgalmazná most ezt, hiszen látjuk, Saint-Emilionban még mindig harcolnak a klasszifikációs rendszer elfogadásáért. Ha mégis megtörtténik, az nem lesz egyhamar, bár Antonio Galloni a Vinoustól és Alessandro Masnaghetti dűlőtérképész próbaképpen bemutatnak majd új hierarchikus felosztásokat, mivel a Bussia régió nagy, és bizonyos részeit grand cru helyszínekként ki lehetne jelölni.”

Bussia volt az első Barolo cru, amelyet 1961-ben hoztak létre. Kétszázkilencvenhét hektárjával Bussia a második legnagyobb MGA (Menzione Geografica Aggiuntiva) mind Monforte d’Albában, mind az egész Barolo régióban. Galloni úgy véli, hogy Bussián belül a Cicala, Romirasco és Pianpolvere Soprano cru dűlők különleges értéket képviselnek, míg Masnaghetti szerint a Colonnello és Gabutti szintén kiemelendő. A Prunotto 7,35 hektáros, amfiteátrum alakú szőlőültetvényén belül, a Bussián található 1 hektáros Vigna Colonnello a terroirorientált Barolók csúcsminőségét biztosítja. Éppen ezért Baldi úgy véli, hogy a Vigna Colonello megérdemli a grand cru státuszt, annál is inkább, mivel Barolo legértékesebb területein 1 hektár föld ára manapság 5 millió euró körül mozog.