MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Börtönbe is kerülhet az olimpia 18 éves szupersztárja

Börtönbe is kerülhet az olimpia 18 éves szupersztárja

eurosport

„Miért használhatod az Instagramot, miközben kínaiak milliói nem használhatják?

Irreális, de nem példátlan esetben súlyos büntetés várhat Eileen Gu olimpiai bajnok freestyle sízőre, Kína jelenlegi leghíresebb sportolójára, akinek egy nappal a történelmi aranyérme előtt még arra is volt ideje, hogy válaszoljon egy kommentelő kérdésére. Segíteni akart, de nagyon ráfázhat.

Ezzel a címmel jelent meg hétfőn és kedden több cikk is a nemzetközi sajtóban. A megnevezett olimpiai bajnok a pekingi téli játékok egyik arca, az amerikai születésű, de kínai színekben versenyző Eileen Gu, aki február 8-án big airben győzött, ma, február 15-én pedig slopestyle-ban ezüstérmes lett.
A 18 éves, modellként is híres Gu ünnepelt sztár Kínában, az olimpiai bajnoki címe miatt ráadásul külön engedmények vonatkoznak rá az országban, de egyáltalán nem biztos, hogy egy február 7-i kommentje következmények nélkül marad.

Történt ugyanis, hogy Instagramon az 1,1 millió követője közül valaki feltette az egyik posztja alatt a következő kérdést: „Miért használhatod az Instagramot, miközben kínaiak milliói nem használhatják? Miért részesülsz kínai állampolgárként kivételezett bánásmódban? Ez nem igazságos! Tudnál harcolni azokért a honfitársaidért, akik nem használhatják szabadon az internetet?”
Gu erre ezt válaszolta: "Bárki használhat VPN-t, ráadásul teljesen ingyen le lehet tölteni az App Store-ból."

A VPN (virtuális magánhálózat) segítségével meg lehet kerülni az internetes cenzúrát, és az adott országban blokkolt oldalak is elérhetővé válnak. Csakhogy Kínában a VPN-ek használata illegális, és a közelmúltban minden esetben börtönbüntetés lett a vége, akit ilyenen és egyéb, szoftverekkel való kereskedelmen rajtakaptak.
A kínai cenzúra egyből lecsapott rá, a kommentet törölték (!), de a képernyőfotók felkerültek a kínaiak közösségi felületére, a Weibóra, ahol hamar felkapták a történetet, és egyre több helyen elterjedt. Az egyik poszt, amely mostanra közel 4000 megosztást és 1000 kommentet gyűjtött, továbbra is elérhető, de hamar jött újra a cenzúra: a képernyőfotóról eltávolították a szöveget, és csak a háttér maradt meg.
Abszurd és szinte elképzelhetetlen lenne, ha Gu emiatt súlyos büntetést, akár börtönt kapna, ellenkező esetben a kínaiak nemcsak azon háborodnának fel, hogy ő miért használhatja az Instagramot, hanem azon is, hogy egy ilyen „hibát” hogyan úszhat meg...