MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Boldogságban is az uniós átlag alatt vagyunk

Boldogságban is az uniós átlag alatt vagyunk

nlc.hu

Alacsony a magyarok boldogságindexe, mélyen az EU-s átlag alatt vagyunk..

A magyar háztartások életszínvonaláról közölt friss adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. A válaszadóknak 0-tól 10-ig kellett értékelniük az élettel való általános, valamint az egyes életkörülményekkel kapcsolatos elégedettségüket. A 2018-as adatok szerint az átlagérték 6,3-ra változott, tehát általában közepesre értékelik az élettel való általános elégedettséget az emberek. Ennek alapján kijelenthető, hogy az úgynevezett boldogságindex európai összehasonításban alacsony – ismertette a KSH munkatársa az InfoRádióban.

A felmérés az Eurostat által készített európai boldogságindexszel való összehasonlításban igazán sokatmondó. Az Index által ismertetett eredmények szerint 2018-ban az elégedettség aránya uniós szinten 7,3 volt. A legmagasabb általános elégedettség Ausztriában, Finnországban, illetve Norvégiában és Svájcban volt, ahol az értékek megközelítették, vagy egy kicsit meg is haladták a 8 pontot. A legalacsonyabb adat Bulgáriából jött, ahol 5,4-re értékelték a helyzetüket az emberek. Az uniós átlag alatt szerepelt viszonylag alacsony átlagértéket mutatva Magyarország, Horvátország, Litvánia, Lettország és Portugália. A magyar adat mélyen az uniós átlag alatt van, az Eurostatnál 6,5 pontot mértek.

A KSH kutatása ugyanakkor árnyalja a képet abból a szempontból, hogy az egyes demográfiai csoportokban eltér az elégedettség mértéke. Például a férfiak elégedettebbek, mint a nők, illetve megfigyelhető egy életkori lejtő is, amely alapján a fiatalok boldogabbak, elégedettebbek az idősebbekhez képest. Kimutatható az is, hogy a Budapesten és a nagyvárosokban élők is boldogabbak, illetve a felsőfokú végzettségűek, nagyobb jövedelműek is elégedettebbek az életükkel, mint az átlag. A legelégedettebbek a 25 év alatti felsőfokú végzettségű férfiak.