Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Bod Péter Ákos: a kormánynak nem kéne nyomni a gázt ezzel az eltökéltséggel

Bod Péter Ákos: a kormánynak nem kéne nyomni a gázt ezzel az eltökéltséggel

atv.hu

Tovább folytatódik az áremelkedés: a júliusi lassulás után augusztusban ismét az 5%-t közelíti az éves infláció.

Egy hónap alatt két százalékkal nőtt az étolaj ára, de a kenyér és a munkahelyi étkezés is drágult. A Portfolió elemzője szerint a következő hónapokban tovább nőhet az infláció, Bod Péter Ákos emiatt ismét kamatemelésre számít a jegybank részéről. Az ATV Híradó riportja.

Méretes cipóval ünnepelt augusztus huszadikán Orbán Viktor. Azt, hogy mennyiért vette a Miniszterelnökség a kenyeret nem tudni, az viszont valószínű, hogy többet fizettek érte, mint tették volna júliusban - legalább is ez derül ki a KSH augusztusi inflációs adataiból. Míg júliusban némi lassulás után 4,6 %-n állt az éves infláció, augusztusra ez az adat 4,9%-ra kúszott fel.

Nem lassul a magyar infláció

Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője azt mondta: előzetesen 4,7%-os inflációra számítottak. „Tehát egy apró meglepetés, ha lehet így mondani az augusztusi inflációs adat. Azt már előzetesen lehetett sejteni, hogy talán ez volt az utolsó hónap, amikor 5% alatt volt az infláció egy darabig. Ezt most megerősítésre, megerősítést nyert. Tehát nőt annak esélye, hogy szeptembertől ismét 5% feletti inflációt látunk majd” – hangsúlyozta.

Ha hétköznapi példákra fordítjuk le a drágulást, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy júliusról augusztusra 2%-kal emelkedett az étolaj ára, 1,2%-kal a kenyéré, de a tej, a tojás, a hústermékek és az üzemanyagok ára is emelkedett.

Ha az éves eltérést nézzük, akkor az étolajnál 30%-kos áremelkedést láthatunk, az üzemanyag esetében pedig több, mint 20%-os a drágulás. A büfék, a menzák és az éttermek árai is emelkedtek, de a margarin, a baromfi és a liszt esetében is majdnem 10%-os a drágulás.

Az MNB korábbi alelnöke, Orbán Viktor jelenlegi gazdasági tanácsadója Nagy Márton a jegybankot tette felelőssé az infláció mértékéért. ((grafika)) Úgy fogalmazott: "A gazdaságpolitikának jelenleg két fő feladata van, az infláció kordában tartása - ez a jegybank dolga - és a tartós konjunktúra biztosítása, vagyis a gazdaság élénkítése - ez a kormány dolga."

Bod Péter Ákos ugyanakkor a kormányt is kritizálja az áremelkedés kapcsán: „A kormánynak van egy egyszerű eszköze, nem kéne nyomni a gázt ezzel az eltökéltséggel, hiszen nagy deficitet vállalt és költi a jövő pénzét. A Nemzeti Bank pedig elég alacsonyan tartotta a maga kamatait, olcsón adott hitelt.