MENÜ
2021. november 30.
András, Andor
Biztosan lesz idén olimpia

Biztosan lesz idén olimpia

index.hu

Döntés született a tokiói olimpia rendezéséről.

A tavalyról idénre áttett tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke kizárta a játékok újabb halasztásának, illetve törlésének a lehetőségét.

Az ismételt határozott állásfoglalásra azért volt szükség, mert már a városvezetésben, valamint orvosi szakértői körökben is kétségek vetődtek fel azzal kapcsolatban, hogy az olimpia és a paralimpia lebonyolítható-e biztonságosan a jelenlegi pandémiás helyzetben, miközben felmérések egymás után azt mutatják, hogy a lakosság többsége ellenzi az idei rendezést.

Nem tudunk újból halasztani – szögezte le Hasimoto Szeiko a Nikkan Sports című lapnak nyilatkozva. A japán szervezők márciusban jelentették be, hogy a világjárvány miatt külföldről nem érkezhetnek szurkolók és önkéntesek az olimpiára, valamint a paralimpiára, arról viszont még nem született döntés, hogy a hazai nézőket beengedik-e a versenyekre.

Nisimura Jaszutosi gazdasági miniszter arra hívta fel a figyelmet a minap, hogy a felhevült, kiabáló, ölelkező szurkolók fertőzésveszélyt jelenthetnek. Olimpiai edzőtáborozásoknak, egyéb eseményeknek otthont adó városok közül már több jelezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy az érkező vendégek különböző vítusvariánsokat terjeszthetnek majd el és egészségügyi kapacitásokat foglalhatnak le.

Az ázsiai ország a koronavírus-járvány negyedik hullámában van, az átoltottság pedig nagyon alacsony, ráadásul Tokióban június végéig meghosszabbították az egészségügyi vészhelyzetet.

A tokiói szervezőbizottság, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az elmúlt hetekben többször is hangsúlyozta, hogy az olimpia mindenki számára biztonságos lesz.