MENÜ
2024. július 25.
Kristóf, Jakab
Birkanyáj a fűnyíró helyett – az ősi táj kötelez

Birkanyáj a fűnyíró helyett – az ősi táj kötelez

sokszinuvidek.24.hu

A természetes és olcsó fűnyíróra szavaznak az ókori városban.

Egy birkanyáj segít a régészeknek megőrizni Pompeji ősi romjait, a római város ókori romjait, amelyet méteres hamu temetett a Vezúv 79-es kitörése során – írja a Reuters.

Az ásatások során a régészek Pompeji lelőhelynek mintegy kétharmadát tárták fel. Az ókori város feltáratlan részeinek megőrzése, a természet és az idő okozta erózió elleni védelem kiemelt feladat a terület kezelői számára.

Ha fű és más növények nőnek az ősi falakon és házakon, az jelentős gondot okoz. Igyekszünk fenntartható módon eljárni a környék természeti elemeivel, figyelve a növények szaporodását, terjedését, kiváltképp a romokon és a falakon – mondta Gabriel Zuchtriegel, a Pompei Régészeti Park igazgatója.

A fenntarthatóság jegyében a Regio V-be, a város északi részébe telepítettek egy birkanyájat, ahol az ősi házak közötti területet ezen juhokkal tisztítják. Ez a terület továbbra is elzárt rész a turisták előtt, a régészeti park az elmúlt években új ásatásokat indított a helyszínen. A 2018 óta feltárt régióban freskók, csemegebolt és a vulkánkitörésben meghalt emberek csontmaradványai találhatók.

Zuchtriegel szerint a juhok ily módon való legeltetése nem csupán a pénzgazdálkodás miatt előnyös, hanem a táj megőrzését is szolgálja.

Ezzel a megoldással is segítjük, hogy teljes képet kapjunk arról, milyen volt ez a város. Erdők, szőlőültetvények, birkák…, ez a fajta vidéki környezet, ami annak idején is jellemezhette Pompejit.

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2023/03/31/birka-legeltetes-pompej/