Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Beindult a természet, figyeljünk a növényvédelemre

Beindult a természet, figyeljünk a növényvédelemre

magro.hu

A magas hőmérséklet a biológiai folyamatokat serkenti.

Idén szokatlanul korán beindult a természet. Az alma sok helyen már a 9. héten, február végén-március elején a rügy duzzanat, illetve megpattant rügy állapotában volt. Az elmúlt időszakban az átlag hőmérséklet 7,5-12 °C között mozgott, de volt már 20°C körüli maximum léghőmérséklet is. Ez a magas hőmérséklet a biológiai folyamatokat serkenti, ami azt jelenti, hogy a kultúrnövényeink fejlődésével párhuzamosan a károsítóik is megjelennek.

Az előző évhez hasonlóan a téli tartós nagy hidegek most is elmaradtak, de szerencsére azért volt pár viszonylag hideg nap, a minek következtében valószínű, hogy az áttelelő kártevők (levéltetvek, vértetvek, atkák) is nagyobb arányban elpusztultak.

Mivel a rügyfakadás kb. 3 héttel hamarabb kezdődött, mint korábban így arra számíthatunk, hogy a fagyérzékeny időszak meghosszabbodik, az előző éveket alapul véve május közepéig lehet fagyos éjszakákra számítani. Aki növénykondicionáló készítményekkel szeretne a fagy ellen védekezni, időben szerezze be, mert bármikor szükség lehet rá – olvastuk a NAK tájékoztatójában.

Az alma jelenleg a rügsduzzadás állapotában van.

Betegségek:

Almafa varasodás:

Az elmúlt év időjárása a varasodás kialakulásának és áttelelésének kedvezett, tavaly ősszel az időjárás csapadékos volt a késő őszi fertőzések a leveleken könnyen ki tudtak alakulni. A fertőzött levelekben alakulnak ki a varasodás ivaros termőtestei, amiből tavasszal kialakulnak az aszkospórák. A termőtestek fejlődéséhez 0°C feletti tartós hőmérséklet, illetve csapadék szükséges, ami december végén már adott volt, majd január 8-tól egészen a hónap végéig az alacsony hőmérséklet miatt megállt az ivaros fejlődés. 2024.02.06-tól folyamatosan a hőmérséklet nemcsak 0°C feletti, hanem elérte a 6°C is, ami már a tömlők fejlődéséhez szükséges. Az előző évhez képest a varasodás ivaros fejlődése le van maradva, ennek ellenére 2024-ben az aszkospórák szóródásra március végére már várható. A gyümölcsfák fejlődése kb. 3 héttel van korábban, mint az átlagos évben, elképzelhető, hogy már a korai fenológiai stádiumban is kell célzottan almafa varasodás ellen védekeznünk.

Állati kártevők:

Bimbólikasztó bogár

A bimbólikasztó az idei évben extra korán jelent meg, a biológiáját tekintve kora tavasszal már 8°C felett előjön a kéregrepedésekből, illetve az avarból, ahol a telelését végezte, majd kb. 7-10 nap érési táplálkozást követően megkeresi az almafák rügyeit, ahova befúr és berakja tojásait a rügy belsejébe. A tojások védett helyen kelnek ki, a befúrás helyét a növényből kicseppenő nedv le is zárja. Növényvédelmi szempontból ez azért érdekes, mert tojásölő szerekkel, juvenil hormonokkal nem lehet ellenük védekezni, sőt felszívódó rovarölő szerekkel sem, hiszen ekkor még nincs olyan mértékű lombfelület, ahol fel tudna szívódni a hatóanyag.

Számítások szerint 2024. 02. 22-től folyamatosan megvan az az átlaghőmérséklet, ami az előjöveteléhez szükséges, leszámítva a minimum 1 hetes érés-táplálkozást. A bimbólikasztó bogár az idei évben február 29-től kezdődően kezdhette el a károsítást. A rügyeket nappal, meleg időben keresi fel, 14°C felett már repülni is tud (az alatt csak gyalogol), így akkor már nagy távolságokat tud megtenni.

Jelenleg a kártevő károsít és az almafák is érzékeny fejlődési szakaszban vannak, az ellenük való védekezés szükséges. Azokban a kertekben, ahol korábban nagyobb arányban volt jelen a kártevő, mindenképp javasoljuk a védekezések ismétlését egészen zöldbimbós állapotig.

Védekezési lehetőségek:

A bimbólikasztó bogár a tojásait a bőrszövet alá rakja, ezért nem tudunk ellene hatékonyan olajos lemosó szerekkel, illetve narancsolajjal védekezni.
A felszívódó készítmények azért nem hoznak jelentősebb eredményt, mert nincs lombfelület, ahol fel tudnak szívódni.
kontakt szerekkel imágók elleni védekezést javasolunk nappal meleg, lehetőség szerint napsütéses időben.
Gombabetegségek elleni védekezések, réztartalmú lemosó készítmények:

A télvégi lemosó permetezéseket, illetve a kora tavaszi rezes kezeléseket most javasoljuk elvégezni.

Varasodás ellen a legtöbb ültetvényben nem szükséges a védekezés, illetve az előző évi lehullott leveleket bedolgozhatjuk a talajba.

Lisztharmat ellen még kémiai úton nem tudunk védekezni, mechanikai úton a fertőzött ágvégek eltávolítását javasoljuk.

A rezes lemosó kezeléseknek elsősorban akkor van jelentősége, ha az ültetvényen ágrák, monília is jelen van, akkor ne hagyjuk ki semmiképp.

Olajos lemosó készítmények:

Az olajos lemosó permetezéseket azokban a gyümölcsösökben javaslom, ahol pajzstetű, vértetű, takácsatka fertőzés van. Az olaj ezeket a kártevőket befedi és megfullasztja. Mivel a gyümölcsösök fenológiája már előrehaladott, ezért az olajos készítményeknél csak nyári dózist javasoljuk.

A meggy most a rügyduzzadás állapotában van.

A legjelentősebb betegség, a monília még nem fertőz, de az ültetvényekben jelen van az előző évi, fákon maradt gyümölcsmúmiákon. Érdemes leellenőrizni a kerteket, és metszés után a fákon maradt monilliás gyümölcsmúmiákat, valamint ágvégeket eltávolítani. A későbbiekben ezzel könnnyebbé válik a munka és a permetezési költségek is csökkenthetők.

Ha továbbra is marad a tavaszias időjárás érdemes felkészülni az első növényvédő szeres védekezésre. A meleg időnek és a fenológiai stádium gyors változásának köszönhetően gyorsan kialakulhat fogékony zöld felület és érett aszkospóra.