Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Balszerencsés nemzedék?

Balszerencsés nemzedék?

napi.hu

Nagyon kiszúrtak egy egész nyugdíjas-generációval.

Úgy tűnik, a millenniumi generáció, amelynek tagjai az 1980-at követő másfél évtizedben születtek, nem élvezhetik olyan felhőtlenül a második világháború utáni boldog békeéveket, mint az 1980 előtt született két generáció tagjai a nyugati világban (hozzászámítva ehhez - egyelőre - Magyarországot is). Valahogy üldözi őket a balszerencse.

Ami a nyugdíj-megtakarításokat illeti a millenniumi generáció tagjai, azaz az 1981 és 1996 között születettek előbbre tartanak, mint a második világháború után, 1947 és 1964 között született Baby Boomerek, ám ez nem feltétlenül jó hír – derül ki a CNN cikkéből. Az ezredforduló előtt születettek már a húszas éveikben lekezdtek takarékoskodni idős korukra, míg elődeik csak egy évtizeddel később, a harmincas éveikben gondoltak erre először.

További dicséretes teljesítmény a részükről, hogy nagyobb összeget spóroltak össze, mint akár az úgynevezett X generáció (az 1965 és 1980 között születettek), akár a Baby Boomerek életük velük megegyező időszakában – derül ki a Pew közvélemény-kutató intézet egy korábbi felmérésből. Hogy miért nem teljesen jó hír ez, arra az a magyarázat, hogy az erősebb megtakarítási hajlam a millenniumi generáció rosszabb kilátásait tükrözi.

Nevezetesen arról van szó, hogy sokkal kevésbé számíthatnak a munkáltatóik által támogatott nyugdíjra, mint az elődeik. Míg 1981-ben a nagyvállalatoknál teljes állásban foglalkoztatottak 84 százaléka vett részt valamilyen nyugdíjprogramban, addig 2020-ra ez az arány drámaian, 28 százalékra csökkent - derül ki a hivatalos statisztikai adatokból. Sok Baby Boomer úgy érezte, hogy a nyugdíj-előtakarékossága el van intézve a céges programokkal – mondja Angela Montez, az Eversheds Sutherland jogi tanácsadó cég munkatársa.

Óvatosság és pech

A millenniumi generáció tagjainak ez a „luxus” nem adatott meg, 72 százalékuk pesszimistán látja nyugdíjas korának anyagi körülményeit, míg a Boomerek esetén csak 43 százalék ez az arány – derül ki a National Institite on Retirement Security intézet adataiból. Hiába kezd valaki korábban takarékoskodni öreg korára, ez nem csillapítja az azzal kapcsolatos szorongást. Erre talán az ad magyarázatot, hogy a millenniumi generáció leszámítva, hogy legalábbis a nyugati világban békés korszakban él, nem túl szerencsés csillagzat alatt született.

Tagjai éppen akkor kerültek ki az egyetemről, amikor kitört a 2007-2009-es gazdasági világválság, így a koronavírus-járvány és az azzal járó újabb gazdasági válság gyors egymásutánban már a második az életükben. Ez akkor érte őket, amikor a legjobb keresőkorszakukba értek. És az orosz-ukrán háború miatt most azzal kerülnek szembe, hogy jön az újabb recesszió, ezúttal olyan inflációval párosulva, amilyenre 40 éve nem volt példa a nyugati világban.

Árulkodó adatok

A millenniumi generáció tagjai adják ma már az USA munkaerő-állományának többségét, ám háztartási vagyonuk csak a teljes ilyen elhalmozott vagyon hat százaléka. A Baby Boomerek 50, az X generáció 30 százalékkal részesedik ebből. Bár nem szokatlan, hogy az idősebb generációk jobban állnak a vagyon felhalmozásával, ám 1989-ben, amikor a Boomerek hasonló cipőben jártak, mint most a millenniumi generáció tagjai, a teljes háztartási vagyon 20 százalékát birtokolták.

A diákhitel is a fiatalabbakat hátráltatja. Amikor 2007-ben az ezredforduló előtt születettek végeztek az egyetemen, átlagosan 19,4 ezer dollárba került egy év az egyetemen, míg egy Boomernek 1974-ben az inflációval kiigazítva átlagosan csak 10,3 ezret kellett fizetnie. Montez felhívja a figyelmet arra, hogy a millenniumi generáció tagjai mobilabbak, mint elődeik: várhatóan csak 50 százalékuknak lesz saját tulajdonú otthona, amikor nyugdíjba vonul, míg a Baby Boomerek és az X generáció esetén ez az arány 75 százalék. Az idősebb generációk valamilyen anyagi egzisztencia elérésével azonosítják nyugdíjas korukat, míg a fiatalabbak egy másfajta szellemi állapottal és életstílussal – mondja Jonathan Craig befektetési szakértő.

És van még egy nagy különbség a korosztályok között: a millenniumi generáció tagjai megtakarításaik között számolnak a kriptovalutákkal is. Szakértők szerint ezt nem jól teszik, mivel kézzel fogható befektetéseket kellene választaniuk, amikor kézzel fogható szükségletek kiszolgálásához lesz szükségük pénzre. Például olyan értékpapír-befektetéseket, amelyek hozamainak segítségével részesedhetnek a gazdasági növekedésből.