MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Bajban a kormány

Bajban a kormány

hvg.hu • fotó:adozona.hu

Telerakták politikusokkal a közalapítványokat, most szedhetik ki őket.

A kormány ugyanis azt vállalta az Európai Bizottság felé, hogy a közérdekű közalapítványoknál szigorú összeférhetetlenségi szabályokat hoz, a politikai kötődés kizáró ok lesz. Néhány tagnál a szabályok ismerete nélkül nem egyértelmű a helyzet, de a miniszterek, országgyűlési képviselők biztosan csomagolhatnak. Megnéztük a listát.

Komoly engedményeket tesz az Európai Bizottságnak a magyar kormány azért, hogy megkapja azt a 3000 milliárd forintnyi uniós pénzt, aminek most az elvonása fenyeget.

Navracsics Tibor miniszter a részleteket soroló sajtótájékoztatón elmondta, a kormány vállalta az Európai Bizottság felé azt is, hogy a közfeladatot ellátó közalapítványok esetében az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítja.

Ez az uniós szabályok átvételét jelenti a gyakorlatban, amelyek alapján összeférhetetlenséget jelenthet a kuratóriumi tagok esetében politikai szimpátia is.

Bár még nem ismert pontosan, hogy a "politikai szimpátia" pontosan mit takar, de borítékolhatóan komoly változás jön a közalapítványoknál, hiszen több helyen miniszterek ülnek.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény összesen 33 szervezetet nevesít, megnéztük, hogy kinek mozoghat a széke az új összeférhetetlenségi szabályokkal.

Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány
Itt az elnök Guller Zoltán miniszteri biztos, a poszt talán már alapja lehet a politikai szimpátia miatti összeférhetetlenségnek.

Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány
A kuratórium elnöke Süli János, aki nemrég mondott le államtitkári posztjáról, de még KDNP-s országgyűlési képviselő. A kuratórium tagja Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány
Szólláth Tibor Hajdúnánás fideszes polgármestere a kuratórium egyik tagja.

Hauszmann Alapítvány
Az alapítvány kuratóriumának elnökét, Koltay Tamás NMHH elnököt egyesek Fidesz-kádernek tartják, de ez nem biztos hogy elég az összeférhetetlenség megállapításához.

Jövő Nemzedék Földje Alapítvány
A kuratóriumi elnök Lázár János miniszter, fideszes országgyűlési képviselő összeférhetetlensége nem kérdés.

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány
Scmidt Mária történész, kuratóriumi tag sorsa kérdés, mert a politikai szimpátiája egyértelműnek tűnik, a Fidesz egyik fő ideológusának tartják, és többször volt kormánybiztos is.

Lánczi András filozófus, egyetemi tanár a kormányzati agytröszt, a Századvég Alapívány kuratóriumi elnöke volt 2011-2016 között.

Schanda Anikó (az alapítvány honlapján talált önéletrajz szerint) 2011 és 2014 között a Honvédelmi Minisztérium sajtó-, majd kabinetfőnökeként, 2014 és 2017 között az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri kabinetfőnökeként dolgozott, ami szintén okot adhat összeférhetetlenségre.

Martonyi János pedig kétszer is volt külügyminiszter az Orbán-kormányokban.

Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány
Ez is hemzseg a jelenlegi vagy volt kormányzati szereplőktől. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Magyar Levente külügyi államtitkár, Szijjártó Péter miniszter helyettese. A kuratórium tagja Kiss-Parciu Péter, aregionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Pacsay-Tomassich Orsolya Mária, aki az előző ciklusban volt a Külügyminisztériumban államtitkár, és Virág Zsolt (vélhetően volt miniszteri biztos) is.

Közép-európai Oktatási Alapítvány
Az elnök Magyar Levente államtitkár, a tagja pedig Maróth Miklós, aki az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Irányító Testületének elnökeként is Orbán Viktor tanácsadója maradt. Utóbbinál lehet, rezeg a léc.

Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány
Lánczi András itt is kuratóriumi tag, ahogy György László, az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár is.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány
A kuratóriumban két miniszter is ül: Nagy István és Lázár János.

Magyar Kultúráért Alapítvány
Demeter Szilárd kuratóriumi elnök politikai nézetei közismertek, miniszteri biztos is volt, de kérdés, hogy rá vonatkozhatnak-e az új összeférhetetlenségi szabályok. Banai Péter Benő kuratóriumi tag viszont a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Makovecz Campus Alapítvány
Itt az elnök Maróth Miklós, tag pedig Rétvári Bence államtitkár, akinek politikai kötődéséhez semmi kétség sem fér, a kormányzati kommunikáció egyik arca.

Vízkelety Mariann jogász korábban az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, miniszterelnöki megbízott, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke.

Marek József Alapítvány
A kuratórium tagja Bajkai István ügyvéd, fideszes politikus.

Millenáris Tudományos Kulturális Alapítvány
A kuratórium elnöke Láng Zsolt volt II. kerületi polgármester, az Országgyűlés fideszes tagja. Naszvadi György jogász-közgazdász is tag, aki több kormányban volt államtitkár pénzügyi területen, így esetében talán kérdéses az összeférhetetlenség.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány
A kuratórium tagja a Fidesz-közelinek tartott Böszörményi-Nagy Gergely, Kopek Gábor, a MOME volt rektora, akit egy projekt miniszteri biztosává neveztek ki, de ezek karcsúnak tűnnek.

MOL - Új Európa Alapítvány
Itt szintén Demeter Szilárd kuratóriumi tagsága lehet kérdéses.

Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány
Bedros J. Róbert a szuperkórház felépítését felügyelő miniszterelnöki megbízott, de ez tekinthető szakmai kihívásnak is.

Neumann János Egyetemért Alapítvány
Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő politikai összeférhetetlensége nem kérdés kuratóriumi tagként.

Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány
A kuratórium tagja Schanda Tamás volt államtitkár, aki jelenleg Novák Katalin köztársasági elnök kabinetfőnöke.

Pannon Egyetemért Alapítvány
Az elnök Navracsics Tibor miniszter, akinél nem kérdés a politikai összeférhetetlenség. A vállalást bejelentő sajtótájékoztatón saját szerepére nem tért ki.

Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány
A kuratóriumi elnök Varga Mihály miniszter.

Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány
A kuratóriumi elnök szintén Varga Mihály, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere pedig tag.

Soproni Egyetemért Alapítvány
Zambó János Péter kuratóriumi tag jelenleg az erdőkért felelős államtitkár, így az ő összeférhetetlensége is kérdéses.

Széchenyi István Egyetemért Alapítvány
Két pártvonalon is ismert kuratóriumi tagja van: Szijjártó Péter külügyminiszter és Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere.

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány
Trócsányi László volt miniszter, a Fidesz EP-képviselője a kuratórium egyik tagja.

Testnevelési Egyetemért Alapítvány
A tagja Schmidt Ádám, aki jelenleg sportért felelős államtitkár is a Honvédelmi Minisztériumban.

Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány
Tag Stumpf István egykori miniszter, volt alkotmánybíró, aki - visszakerülve a kormányzat közelébe - az egyetemek modellváltásáért felelős kormánybiztos lett.

Universitas Miskolcinensis Alapítvány
Elnök Varga Judit miniszter, tag Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere. Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón az ő összeférhetetlenségét említette példaként.

Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány
A kuratórium tagja Szili Katalin, akit szintén lehet pártkötődéssel "vádolni", többel is. Az elnök Bódis József, korábbi oktatási államtitkár.

Az állam (mint csatlakozó) részvételével három közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítvány van (ez benne van a már említett 33-ban).

Mathias Corvinus Collegium Alapítvány
A kuratórium tagja Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, illetve Lánczi András is.

Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány
Az elnöke Áder János volt köztársasági elnök, a Fidesz meghatározó személyisége, tagja Lázár János, Martonyi János és Csepreghy Nándor államtitkár.