MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Az új olimpiai sportág 13-14 évesek sikerét hozta

Az új olimpiai sportág 13-14 évesek sikerét hozta

telex.hu

A japánok már a második aranyérmüket nyerték gördeszkázásban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) és Japánnak is bejött, hogy az olimpia egyik új sportágaként a gördeszkát vették fel. A japánok már a második aranyérmüket nyerték gördeszkázásban, a történelmi első hely is az övék lett, a női street kategóriában Nisija Momidzsi nyert hétfőn.

Ha a bajnok életkorát nézzük, akkor az is világos, hogy a NOB miért érezheti úgy, hogy sikeresen nyitott a fiatal generációk felé. Nisija csak 13 éves, de a vetélytársait sem nagyon lehet öregnek, vagy egyáltalán felnőttnek nevezni. A szám ezüstérmese a szintén 13 éves brazil Rayssa Leal lett, míg a bronz a 16 éves japán Nakajama Funához került. Ez itt épp az ezüstérmes Leal mutatványa:

A NOB 2015-ben döntött úgy, hogy az olimpiarendező városok szabadon választhatnak öt olyan sportágat, amelyet a programban szeretnének tudni. Tokióban a falmászás, baseball, gördeszka, hullámlovaglás és karate az új sportág. (Ezekről itt írtunk bővebben, és egy külön cikkben azt is összefoglaltuk, hogyan válhatott olimpiai sportággá a gördeszka.) A flexibilis program egyik célja az, hogy a tradicionális sportágakra már kevésbé fogékony gyerekeket is bevonzzák az új számokkal. A téli olimpia deszkás számaiban már hozzászokhattunk, hogy tinédzserek nyernek érmeket, de most a nyári olimpiákon is lentebb tolódott a potenciális érmesek korhatára.

A gördeszka street számában egy utcát idéző pályán kell végrehajtani trükköket, ebben lépcsők, korlátok, padok, járdaszegélyek és lejtők segítenek az indulóknak. A döntőbe nyolc deszkás került be, ők két 45 másodperces futamot teljesítettek, amelyeket öt bíró pontozott, ezen kívül öt trükkre külön pontszámokat is kaptak a versenyzők.

Nisija meneténél többen tudtak jobbat, de három trükkjének átlagpontszáma elég volt ahhoz, hogy nyerjen. Ő 15,26 pontot szerzett, míg brazil vetélytársa 14,64-et. A harmadik Nakajam erős trükköket mutatott be, de neki voltak igazán jók a menetei, így 14,49 pontot kapott.

Nisija minden idők második legfiatalabb olimpiai bajnoka 13 évesen és 330 naposan, a rekorder az amerikai műugró Marjorie Gestring, aki 1936-ban 13 évesen és 268 naposan nyert.