Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Az osztrák kormány valódi segítséget nyújt a lakosságának

Az osztrák kormány valódi segítséget nyújt a lakosságának

napi.hu

Az osztrák koalíciós partnerek a hét végén megegyeztek a lakosság tehermentesítését célzó áramársapka peremfeltételeiről.

A tervek szerint az osztrák átlagháztartás tavalyi fogyasztásának 80 százalékáig támogatják majd, de nem csak a lakosságot, hanem a vállalkozókat is.

Sajtóértesülések szerint vasárnap este megegyezésre jutott az osztrák kormányzó néppárti-zöld koalíció a lakossági áram ártámogatási modelljéről, amellyel enyhíteni kívánják az elszabaduló energiaárak által okozott nyomást. A modell szerint az osztrák háztartások tavalyi átlag fogyasztásának 80 százaléka erejéig támogatnák kedvezményes árú árammal a lakosságot. Ez háztartásonként mintegy 2900 kilowattóra (kWh) fogyasztásnak felel meg éves szinten.

Az orf.at tudósítása szerint az egyelőre nem világos, hogyan számolták ki, hogy ennyi lenne az osztrák átlagfogyasztás, és azt sem látni még teljesen világosan, hogy a gyakorlatban a támogatott árú áram az össz-rezsiköltségekre milyen hatással lesz. Az biztos atzonban, hogy további részleteket a kormány várhatóan szerdán fog bejelenteni az ársapkával kapcsolatban.

A bécsi kabinet számításai szerint az áramárstop bevezetése éves szinten háztartásonként nagyjából 500 euróval csökkentheti a rezsiköltségeket. Szintén kormányzati körökből származó információk szerint úgy számolnak, hogy éves szinten 2,5 milliárd euró plusz kiadás jelenthet az árstop az osztrák költségvetésnek. Az osztrák parlament októberben dönthet az intézkedéscsomagról, amely legkorábban idén decembertől léphet hatályba.

Nem csak a háztartásokat

Az első tervezetben nem szerepel semmilyen megkülönböztetés a szociális rászorultság, illetve háztartások nagysága alapján. A kormány állítólag tovább vizsgálja annak lehetőségét hogy a többfős háztartások magasabb támogatásban részesüljenek. A Krone című napilap értesülései szerint a kormány nemcsak a háztartásokat, de a kis és közepes vállalkozásokat is támogatni szeretné.

A tervezetet rögtön élesen kritizálta az ellenzék. A liberális NEOS párt energiaügyi szóvivője például azt vetette a kormányzat szemére, hogy túl sokáig halogatták az energiaválságra adandó választ és végül a lehető legrosszabb megoldást választották. Ez pedig nem más, mint a költségvetési kiadások egyszerű, nem célzott növelése.

Az ársapka egyik legnagyobb problémája szerintük az, hogy az egyszemélyes kisebb háztartások így arányosan sokkal nagyobb támogatásban részesülnek mint a többtagú családok magasabb fogyasztással. A Statistik Austria, az osztrák statisztikai hivatal számításai szerint az osztrák háztartások 40 százaléka egyszemélyes.