Tam_Bau
MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Az ország, amelyik kiszámolta, hogy 40 évig nyögi a járvány miatti bezárkózást

Az ország, amelyik kiszámolta, hogy 40 évig nyögi a járvány miatti bezárkózást

forbes.hu

„A gazdasági felépülés már elkezdődött, de a pandémia néhány hatása így is velünk marad.”

Hétfőn közölt hivatalos előrejelzések szerint súlyos és hosszútávú hatásai vannak a koronavírus-járvány következtében bevezetett határzáraknak és lezárásoknak Ausztráliában. Nemcsak az állami költségvetés szenvedi meg a következő 40 évben a lockdownt, de a népesség növekedésére vonatkozó trendszámításokat is újra kellett írni.

Az ausztrál kormány „2021. évi generációk közötti jelentésének” (Intergenerational Report 2021) előrejelzései szerint az állami költségvetés deficites marad a következő legalább 40 évben, ami egyértelmű elmozdulás a most hatalmon lévő liberális-nemzeti koalíció régóta fennálló „adósság és katasztrófa” kommunikációjától, írja a Reuters.

Pedig gyorsan jött a kilábalás

A jelentés szerint „a covid-19-hez köthető gazdasági válság jelentősen megnövelte a közfinanszírozás iránti igényeket Ausztráliában és az egész világon”. Mint írják, „bár Ausztrália a vártnál erősebb gazdasági kilábalása kedvezően hatott a költségvetési helyzetre, a pandémia negatív hatásai várhatóan hosszú távon is fennmaradnak”.

Scott Morrison miniszterelnök az elmúlt évben, a pandémia kezdetével elhagyta a költségvetési többlettel kapcsolatos rögeszméjét, és nagyszabású fiskális ösztönző tervet jelentett be, amely rekordnagyságú hiányhoz vezetett a 2020/2021-es évben. Részben e jelentős költségvetési és monetáris ösztönzéseknek, valamint a vártnál korábban bekövetkező, a koronavírus-járvány miatti lezárások utáni újranyitásoknak köszönhetően Ausztrália gazdasága gyorsan visszapattant a három évtized óta először jelentkező recessziójából.

„A gazdasági felépülés már elkezdődött, de a pandémia néhány hatása így is velünk marad” – állítja a beszámoló.

Demográfiai hatása is van

Ausztrália arra számít, hogy most 26 millió fős népessége 2061-re 38,8 millió főre nő, szemben az előző, 2015. évi előrejelzéssel, amikor is úgy számoltak, hogy a populáció már 2056-ban eléri a 40 milliót.

„Ez az első alkalom, hogy ebben a generációk közötti jelentésben lefelé kellett módosítani a hosszú távú népesség-prognózisokat” – mondta Josh Frydenberg ausztrál pénzügyminiszter. Hozzátette:

„Ez azt jelenti, hogy a gazdaság így kisebb, Ausztrália népessége pedig idősebb lesz, mint a járvány nélkül lett volna, ami kihat a gazdasági és fiskális eredményeinkre.”

Ezzel együtt Ausztrália továbbra is szigorú óvintézkedéseket tart életben, Frydenberg megismételte, hogy csak akkor fogják megnyitni a nemzetközi határokat, ha az már biztonságos lesz, és nem sürgetik a tengerentúli látogatók és bevándorlók beengedését.

Nyitókép: Laura Cros // Unsplash