MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Az influenzavírus veszélyesebb lehet, mint az omikron variáns

Az influenzavírus veszélyesebb lehet, mint az omikron variáns

portfolio.hu

Fontos figyelmeztetést küldött Jakab Ferenc virológus az idei őszre.

Négyszer annyi új fertőzöttet, háromszor annyi kórházi ápoltat és 20%-kal több halálesetet mutatnak a koronavírus-statisztikák, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor Jakab Ferenc virológus úgy látja, idén jobban kell majd tartani a influenzavírustól mint a koronavírus omikron variánsától - számolt be az atv.hu.

„Annak ellenére, hogy az omikron és a koronavírus-esetek ismét emelkednek, mégis azt gondolom, az influenza vírus ebben a szezonban súlyosabb és komolyabb betegségeket okozhat, mint az előző években, hiszen eddig a járványügyi intézkedésekkel két legyet ütöttünk egy csapásra: mind az influenza, mind a koronavírust el tudtuk kerülni. Én úgy gondolom, a lakosság és a populáció védettsége az influenzával szemben jelentősen csökkent” – fejtette ki a szakértő az ATV-nek.

Szabó András háziorvos szerint viszont csökkenőben van a fertőzöttek száma. Ez annak is köszönhető, hogy ha valaki megfázásos tüneteket produkál, az a legtöbb esetben már nem megy teszteltetni, hiszen egy gyenge felsőlégúti fertőzés akár két-három napos pihenéssel, lábon kihordható és sok esetben nem is koronavírussal fertőzött a beteg.

„A felsőlégúti tünetek felemelkedőben vannak, ennél pedig azt jelenti, hogy a bakteriális jelek nem látszódnak, ezért valószínű más vírus, például influenza-fertőzések is nagy számban előfordulnak” – közölte Szabó András.

A háziorvos és a virológus is azt javasolja:

AKI TEHETI IDÉN MINDENKÉPPEN OLTASSA BE MAGÁT INFLUENZA ELLENI VAKCINÁVAL.