Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Az IMF aggódik, Salvadorban hivatalos fizetőeszközzé vált a bitcoin

Az IMF aggódik, Salvadorban hivatalos fizetőeszközzé vált a bitcoin

telex.hu

Salvador parlamentje megszavazta, hogy a bitcoin legális fizetőeszközzé váljon az országban – írja a Reuters.

Az ötlet felmerüléséről már írtunk, amikor Nayib Bukele salvadori elnök egy bitcoin-konferenciára elküldött videóüzenetben bejelentette, hogy országa olyan jogszabályok bevezetését tervezi, amelyek révén elsők lesznek a világon a bitcin törvényes fizetőeszközzé nyilvánításában.

A 84 salvadori országgyűlési képviselőből 62-en igennel voksoltak a javaslatra szerdán annak ellenére, hogy az IMF aggályokat fogalmazott meg a lépéssel szemben. Pedig ez most nem csupán elméleti kérdés, a kormány jövő héten készül tárgyalni a Valutaalappal egy egymilliárd dolláros hitelcsomagról, és elemzők szerint a bitcoinos húzás ronthatja a pozíciójukat.

A bitcoin hivatalossá tételének hátterében az áll, hogy a vezetés azt reméli, a bitcoin használatával könnyebbé válhat a külföldön vendégmunkásként dolgozó salvadoriak számára a pénz hazaküldése (a meglehetősen szegény országban sokakat érint ez a kérdés). Salvadornak egyébként nincsen saját valutája, amerikai dollárt használtak hivatalos fizetőeszköznek mostanáig kizárólag.

Az új jogszabály értelmében az országban működő összes piaci szolgáltatónak el kell majd fogadnia a kriptopénzt, amelynek árfolyama rendkívül nagy ingadozásokat mutat.

Salvador elnöke azt is bejelentette, hogy az ország vulkanikus energiával működő geotermikus erőművét, a LaGeót arra utasította, hogy dolgozzon ki egy csomagot, amelyben megújuló energiát ajánl bitcoin-bányászattal foglalkozó szerverparkok számára. Azért releváns most ez a felvetés, mert a bitcoinnal az egyik fő probléma, hogy iszonyatosan nagy a bányászat áramigénye, és ha ezt fosszilis energiából biztosítják, akkor a bányászat a klímaváltozást segíti elő. Emiatt a korábban nagyon lelkes Elon Musk is beszüntette a bitcoinos fizetési lehetőséget a Teslánál, illetve Kína elkezdte kiszorítani a bitcoin-bányákat a területéről.