Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Az eurózóna inflációs átlaga csak álom számunkra

Az eurózóna inflációs átlaga csak álom számunkra

hvg

Tovább lassult az infláció az eurózónában, már csak 2,8 százalék.

Az előzetes adatok szerint 2,8 százalék volt az infláció januárban az eurózónában – írja jelentésében az Eurostat. Az érték további mérséklődést jelent a decemberi 2,9 százalékhoz képest.

Az inflációs mutatót fölfelé húzták az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek (5,7 százalékos éves árnövekedés) és a szolgáltatások (4 százalékos éves áremelkedés). A mutatót jelentősen lefelé húzta az energiatermékek árának 6,3 százalékos mérséklődése.

Ami az eurót használó tagállamokat illeti, a legmagasabb infláció Észtországban volt (5 százalék). A mutató Horvátországban, Ausztriában és Szlovákiában volt még 4 százalék fölött.

Magyarországról, illetve a többi, eurózónán kívüli uniós tagországról még nincs adat. Decemberben 5,5 százalék volt az infláció Magyarországon mind a KSH, mind az Eurostat módszertana szerint. November volt az első olyan hónap egy év után, amikor nem a magyar adat volt a legmagasabb az egész EU-ban.

A várakozások szerint januárban Magyarországon is 5 százalék alatt lehetett az infláció. A jegybanki cél (3 százalék) elérése viszont csak 2025 elején várható.