MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Az élet fűszere

Az élet fűszere

agroforum.hu

Az élet fűszereként emlegetik a Távol-Keleten, de ismert szószok alapanyagaként is megtalálható.

Igen megosztó fűszer a kurkuma: valaki vagy szereti vagy nem szereti. Köztes állapot talán nincs is, pedig jótékony hatásairól ugyanúgy lehet olvasni, mint kertben való hasznáról, ha bio megoldásokban gondolkodunk.

Indiai sáfrány, sárga gyömbér, turmerik, holy powder, sziámi tulipán és még hosszú a lista, ahogy nevezhetjük a hétköznapokban. A holy powder elnevezés, azaz szent por sem véletlen. Erős gyógyhatásának köszönhetően világszerte használják az Ayurvédában is. Érdekessége, hogy fő hatóanyagát, a kurkumint, alig 3%-ban tartalmazza a növény.

A kurkumát már 5000 éve használják a tradicionális ételekben és gyógyászatban is. Izgalmas, élénksárga színe miatt kiváló az ételek természetes színezésére is.

Honnan származik a kurkuma?

A kurkuma Dél- és Délkelet-Ázsiából származik, és elsősorban Indiában, Kínában és Ázsia délkeleti régióiban kedvelik. Indiában szent fűszernek tartják, és emellett textilfestésre is használták. Eredetileg a buddhista szerzetesek élénksárga ruháinak is a kurkuma adta a színét.

Európába Marco Polo hódító útjai által jutott el.

Hogyan termesszünk otthon kurkumát?

Mint jó kertészt, engem is magával ragadott pár éve a kurkumatermesztés kíváncsisága, hogy vajon tudok-e kerti körülmények között kurkumát termeszteni?

Mivel a gyömbérhez hasonló, rizómás növényről van szó, az első feladat, hogy minőségi kurkumát vásároljunk, melyet el kell kezdeni kihajtatni a gyömbérhez hasonló módon.

Kókuszrosttal telt cserép tetejére tegyük rá az egészséges kurkumarizómákat és öntözzük be. Majd tartsuk nedvesen a talajt, de ne engedjük bepenészedni. Pár nap alatt megindulnak a kis hajtások, és akkor már kiültetve a kertben is meg fog maradni növényként.

Mivel melegigényes növény, így napos kertben fogja jól érezni magát, ahol jó vízáteresztő a talaj, és ha nem is közvetlenül, de éri a napsütés, hogy a talaj is meleg legyen körülötte.

A pangó vízre érzékeny, erre érdemes odafigyelni, ha cserépben tartjuk.

A gyömbérhez hasonló módon a kertben képes virágot hozni. Késő ősszel szedjük fel, hogy mennyi plusz rizómát nevelt, amit a konyhában felhasználhatunk. Ne várjunk hatalmas növekedést, mint egy csicsókánál, de lesz növekmény rendesen, akárcsak a gyömbér esetében.

Tápanyag szempontjából én személy szerint nem adtam neki semmi pluszt, ahogyan a gyömbérnél sem szoktam. Valószínűleg a plusz tápanyagot meghálálja, de az biztos, hogy a szerves trágyával kezelt ágyásokban sokkal több növekménye volt, mint a tápanyagszegényebb helyeken.

Díszértéke sem utolsó, évelőágyásokban is jó társnövény lehet ínfüvek közé ültetve, ahol a nagy levelek az ínfüvek fölé tudnak nyúlni és afölé érdekes és különleges virága.

Hogyan fogjunk hozzá a kurkuma ehetővé tételéhez?

Ha sikerült megtermelnünk plusz kurkumagyökereket, akkor tisztítsuk meg, mossuk alaposan át és hagyjuk megszáradni a mosás után. Ne nedvesen kerüljön a hűtőszekrénybe, mert könnyen bepenészedhet. Érdemes inkább szárazon tartani, fénytől védett helyen.

Ha vékony korongokra vágjuk, akkor aszalóban ki is száríthatjuk, majd kávédarálón leőrölhetjük porrá.

Indiai ételekhez kiváló lesz!