Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó csődölt be

Az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó csődölt be

telex.hu • fotó: 24.hu

Több mint 300 millióval tartozik a borászatoknak.

Körülbelül harminc hazai borászatnak nem fizet november óta az Ital Magyarország Kft. (IMO), az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó, és nem is látszik egyelőre, hogy mikor fog, hiszen a cég február 8-án csődvédelmet kért, a csődeljárás alatt pedig fizetési haladék illeti meg – írja a 24.hu.

A lap információi szerint a cég közel 350 millió forinttal tartozik borászatoknak, köztük a legnagyobb, legismertebb pincészeteknek is. Úgy tudják, 2-50 millióval tartozik a cég az egyes borászatoknak, és ezek között ott lehet a Takler Pincészet, a Laposa Birtok, a Bodri Pincészet, a Frittmann Borászat, a Bock, a Dobosi és a Gere Pincészet is.

Normális esetben az italforgalmazó megrendeli a pincészettől a borokat, majd azt eladja boltoknak, éttermeknek, és 30-60 napon belül kifizeti a borászok felé. A lap úgy tudja, az IMO már korábban is csúszott többször pár hónapot is akár, de mindenki bízott abban, hogy a problémáik megoldódnak, és eddig előbb-utóbb a kifizetés is megtörtént. Aztán mentek felszólító levelek, majd már telefonon sem tudták elérni a céget, senki nem válaszolt a levelekre sem. Végül egy levelet kaptak a pincészetek: a csődeljárásról.

A lap megpróbálta elérni az IMO tulajdonos-ügyvezetőjét, Bognár Gábor Andort, de nem járt sikerrel. Néhány borász név nélkül a 24-nek úgy nyilatkozott, szerintük a pénzkimenekítés is benne van ebben a sztoriban, és benne van, hogy büntető feljelentést tesznek.