Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Az Adria-vezetéken is jöhet olaj a Molhoz

Az Adria-vezetéken is jöhet olaj a Molhoz

telex.hu / fotó: hvg.hu

A Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat egy évre szóló szerződést kínált.

A Mol-csoport és a Janaf hosszas, több mint egy éven át tartó tárgyalás után megállapodott az Adria-vezeték használatának díjáról, írja az MTI a Mol-csoport közlése alapján.

A Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat egy évre szóló szerződést kínált, kivételesen magas árazással, amelynek eredményeként a Mol a jelenlegi méltányos piaci árak többszörösét fizeti.

 A Mol-csoportnak nem volt más választása, mint a megállapodás aláírása, mivel az Adria-vezeték fontos szerepet játszik a kelet-közép-európai régió ellátásbiztonságában.

Azt írták, hogy az Oroszországgal szembeni uniós szankciók értelmében a Mol pozsonyi finomítójában nem orosz kőolajból kell gyártani az exportra szánt dízelt, benzint és minden további terméket ahhoz, hogy a vállalat ki tudja elégíteni a cseh, az osztrák és a lengyel piac magas keresletét.

Az egyetlen rendelkezésre álló ellátási útvonal, ahonnan a finomító nem orosz kőolajhoz tud jutni, a horvátországi Omišaljból indul, és az Adria-vezeték Janaf tulajdonában lévő szakaszán keresztül halad.

„A Mol-csoport úgy véli, hogy a jelenlegi megállapodás nem teremt tartós és versenyképes helyzetet a Szlovákiába irányuló nyersolajellátás biztonságához az Adria-vezetéken keresztül. Ez aggályokat vet fel az egész kelet-közép-európai régió ellátásbiztonságával kapcsolatban” – áll a közleményben.

Szerdai hír, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Mol szlovéniai terjeszkedési terveit, miután a magyar energetikai nagyvállalat teljesítette az ahhoz elvárt feltételeket.

 Mint korábban megírtuk, a Mol még 2021 júniusában jelentette be, hogy felvásárolja az OMV Slovenija 92,25 százalékát. Mivel a maradék 7,75 százalékos részvénycsomag a szintén Mol-érdekeltségbe tartozó horvát INA-é, a magyar vállalat lényegében kizárólagos tulajdonosa lesz a cégnek.