MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Autizmussal élőknek tervezett ölelőszéket egy dizájner

Autizmussal élőknek tervezett ölelőszéket egy dizájner

raketa.hu

A szék segít az autizmussal élőknek megnyugodni akkor, amikor érzékszervi túlterhelést tapasztalnak.

Az ölelés érzésének utánzására tervezett Oto szék és a hozzá tartozó lábtartó a vérnyomásmérőhöz hasonlóan felfújódó modulok segítségével fogja át a mellkast és a lábakat.

Ez a fajta mélynyomásos terápia már korábban is hasznosnak bizonyult az autizmussal élők számára, akik ennek köszönhetően könnyebben fel tudják dolgozni a hirtelen jött nagy mennyiségű érzékszervi információt, legyen az zaj, fény vagy fizikai érintkezés.


A tervező Alexia Audrain szerint a szék célja az, hogy a felhasználói önállóan is alkalmazhassák akkor, amikor úgy érzik, szükségük van rá. Közben pedig az autizmussal élő nem kerül kiszolgáltatott helyzetbe, továbbra is tudja uralni a testét, az ölelés intenzitását és hosszát pedig egy távirányító vagy tablet segítségével tudja szabályozni.

A szék bükkfából készült, belsejét hangszigetelő kárpithabbal és textíliával párnázták ki. Alakja és tompított akusztikája segítségével a felhasználók érzékszerveikre, saját testükre tudnak koncentrálni, miközben elszigetelik magukat további más ingerektől. A varrás során használt cipzárt elrejtették a párnában, hogy az se terelje el az autizmussal élők figyelmét.

Az Oto szék már bezsebelte az első rangos elismerését, miután megnyerte a James Dyson díjat és a Tours-i Egyetemi Kórház gyermekpszichiátriai központjában is tesztelték már.