MENÜ
2023. június 10.
Margit, Gréta
Áttörést hozhat a bőrrák kezelésében magyar szakértők kutatása

Áttörést hozhat a bőrrák kezelésében magyar szakértők kutatása

24.hu / Stéger Dávid

A melanóma az egyik legismertebb és legagresszívabb bőrdaganatos megbetegedés.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) kutatócsoportjának csapata a világ negyedik leggyakoribb daganatos megbetegedése, a melanóma immunterápiás modelljét fejleszti tovább új technológiával és kísérleti modellekkel – írja az MTI a HCEMM közleménye alapján.

Az elmúlt 15 évben az áttétes melanómában szenvedők hosszú távú életkilátásai az ötszörösére javultak, az 5 éves túlélés már meghaladja az 50 százalékot. A kutatócsoport célja, hogy a gyógyulási arány tovább emelkedjen, illetve a jövőben a melanóma krónikus, kezelhető betegséggé váljon.

Az immunterápia tette lehetővé, hogy mára az áttétes melanómás páciensek korábban elképzelhetetlen gyógyulási esélyekkel rendelkezzenek világszerte. Az igazi áttörés viszont az lenne, ha a melanóma […] nem jelentene közvetlen életveszélyt a páciensek számára – mondta Kemény Lajos Vince, a kutatócsoport vezetője.

A melanóma az egyik legismertebb és legagresszívabb bőrdaganatos megbetegedés, amelynek kockázatát a túlzásba vitt napozás és a fokozott UV-terhelés bizonyítottan növeli, ezért mindenki számára ajánlják a rendszeres bőrgyógyászati szűrést.

Tavaly szeptemberben már komoly eredményeket ért el a HCEMM más kutatási projektje, akkor egy új fejlesztésű, gyorsabb rákdiagnózist eredményező eljárásról számoltak be. A HCEMM fókuszában a transzlációs medicina, vagyis az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése áll.