MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Apró szerelemgyümölcs, emellett C-vitaminban gazdag

Apró szerelemgyümölcs, emellett C-vitaminban gazdag

divany.hu / Juhász Marianna

Koktélok, desszertek, teák kedvelt alapanyaga az a trópusi gyümölcs, melyet egyre többen ismernek már a világon.

Népszerűségét nemcsak finom ízének, hanem gyógyhatásának is köszönheti. Ennek az apró szerelemgyümölcsként is ismert növénynek ugyanis számos előnye van. Egyebek között C-vitaminban gazdag, gyulladásgátló, immunerősítő, megnyugtatja a gyomrot, segíti a fogyást, és ideális rostforrás is.

Ez a kiváló tulajdonságokkal rendelkező gyümölcs nem más, mint a licsi, amely ismert licsiszilvaként és kínai ikerszilvaként is. Az elnevezés nem véletlen, egyszerre jelöli származási helyét, valamint utal arra, hogy a kínaiak egyik kedvenc gyümölcse.

Egyre ismertebb világszerte

A licsi egy kis trópusi gyümölcs, amely a szappanfafélék családjába tartozik. A licsit a szubtrópusi vidékeken termesztik, de különösen népszerű szülőhazájában, Kínában, továbbá Délkelet-Ázsiában. Ma már a világ számos helyén, egyebek között Indiában, Ausztráliában, Afrikában, Hawaii szigetén és Amerikában is termesztik.

Főként édes és virágos ízéről ismert, jellemzően frissen fogyasztják, de felhasználják fagylaltok, gyümölcslevek, borok és dzsemek alapanyagaként is.

A licsit kívülről egy ehetetlen, rózsaszínes árnyalatú héj védi, melyet fogyasztás előtt el kell távolítani. Az ebben lévő gyümölcs húsa fehér, közepében egy sötét mag található.

A licsi C-vitaminban gazdag

A licsi főként vízből és szénhidrátból áll. Egyetlen licsi – akár frissen, akár szárítva – 1,5–1,7 gramm szénhidrátot tartalmaz, melynek többsége cukrokból származik. Ettől lesz különösen édes a gyümölcs, melynek rosttartalma azonban alacsony.

A licsi továbbá számos vitamin és ásványi anyag forrása is. A legnagyobb mennyiségben a C-vitamin található meg benne, éppen ezért egy licsi elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember számára a C-vitamin napi referenciabevitelének csaknem 10 százalékát.

EMELLETT MEGFELELŐ RÉZ- ÉS KÁLIUMFORRÁS, MINDKETTŐ FONTOS A SZÍV EGÉSZSÉGE SZEMPONTJÁBÓL.

Antioxidánsokkal védi az egészséget

Más gyümölcsökhöz hasonlóan a licsi is jó forrása a különféle antioxidáns vegyületeknek. Ezek javítják a szív egészségét, csökkenthetik a rák és a cukorbetegség kockázatát.

A licsiből kivont vegyület és a zöld tea keverékéből készül az oligonol elnevezésű étrend-kiegészítő, melyben kémiailag megváltoztatott antioxidánsok vannak annak érdekében, hogy növeljék a bélből való felszívódást. Számos tanulmány kimutatta, hogy az oligonol csökkentheti a hasi zsírt, a fáradtságot és az edzés utáni izomfájdalmat.

AZ OLIGONOL A LICSIBEN TERMÉSZETES MÓDON NEM TALÁLHATÓ MEG.

Amellett, hogy a licsi gazdag ásványianyag- és vitaminforrásának köszönhetően javíthatja az egészséget, és csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát, például segíthet a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség megelőzésében, állatkísérletek bizonyítják, hogy a licsikivonat különösen hatékony a májrák elleni küzdelemben.

Ritkán allergiát okozhat a gyümölcs

Az egészséges táplálkozás részeként mértékkel fogyasztva a licsinek nincs ismert káros egészségügyi hatása. Dél- és Délkelet-Ázsiában azonban összefüggésbe hozták az agy gyulladásával. Ám egyáltalán nem világos, hogy a licsi lehet a betegségért a felelős. A szakemberek szerint további vizsgálatokra van szükség. Fontos tudni, hogy a licsi ritkán allergiás reakciót is okozhat.