MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Amikor a dialóg monológgá válik

Amikor a dialóg monológgá válik

transtelex.ro/Babos Krisztina

Smaranda Enache: Úgy látom, Orbán Viktor készül a kilépésre az Európai Unióból.

Smaranda Enache, a Pro Europa Liga emberjogi szervezet társelnökeként a 90-es évek elején bekapcsolódott a tusványosi tábor (teljes nevén Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor) szervezésébe, amikor még a Fidesz mozgalom volt, nem párt. Többek között azzal foglalkozott, hogy a magyar-román párbeszéd színhelyéül szolgáló találkozókra meghívta a román vendégeket. Azonban a „dialóg monológgá válása”, illetve a Tusványoson évről évre erősödő politikai propaganda miatt kiszállt a szervezésből, és ma már meghívottként sem vállal szereplést.

Smaranda Enache az idei Tusványos kezdetekor, de még az Orbán-beszéd előtt a Marosvásárhelyi Rádióban beszélt részletesen a rendezvény történetéről, a „bálványosi folyamatban” vállalt szerepéről, az elért eredményekről. Most arról kérdeztük az ismert emberjogi aktivistát, hogy mi a véleménye Orbán Viktor idei beszédéről, a politikai irányvonaláról, illetve a román kormány gesztusairól.

Ebből a beszédből még jobban látszik, mennyire elszigetelődött az Orbán-kormány az európai és a nyugati világtól, az ottani mainstreamtől. A legfőbb szerepe az volt a beszédnek, hogy még lojálisabbá tegye azt a csoportot, azokat a multiplikátorokat, akik értékrendileg, érzelmileg közel állnak hozzá, azonosulnak vele. Részben az volt a célja, hogy megerősítse azt a tézisét a Fidesznek, hogy csak ő az a politikai erő, amely Magyarországnak és az összmagyarságnak biztosíthat egy nyugodt, prosperáló jövőt.

Ugyanakkor érdemes megnéznünk pontról pontra, hogy milyen értékeket képvisel mostmár Orbán Viktor, aki ma már az egyik legkevésbé tisztelt vezetője az EU-nak, a NATO-nak és a nyugatnak általában, akinek a politikája miatt a romániai magyar közösségnek az elismertsége a jelenlegi szintre jutott. Ez a román-magyar kapcsolatoknak az aláásása.

Igazából ez a bálványosi, tusványosi folyamat, ahogy nevezni szoktuk, és ami a 90-es években dialógusra épült, monológgá vált. Most már szinte szektás beszédként jelenik meg, azoknak szól, akiket lojálisnak akarnak megtartani.

Első pillantásra azoknak, akik nem érdeklődnek különösebben a politika iránt, ez egy logikus beszédnek tűnhetett, végül is jól volt felépítve, de ez abszolút nem igaz. Én személy szerint nagyon kritikusan hallgattam, mennyire megengedő Kínával és Oroszországgal szemben, és milyen kritikus a nyugattal szemben. Egy olyan miniszterelnök, aki egy EU- és NATO-tagország vezetője.

 

Bővebben a transtelex.ro oldalon olvashat:

https://transtelex.ro/kozelet/2023/07/24/smaranda-enache-tusvanyos-orban-viktor-politika