MENÜ
2019. október 23.
Közt.kikiált., Gyöngyi
Ahol kitiltották a műanyag szatyrokat

Ahol kitiltották a műanyag szatyrokat

index.hu

Tanzániában mától tilos műanyag szatyrokat használni.

Tanzániában szombaton életbe lépett az a törvény, ami betiltja a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát az országban - írja az MTI.

Ezzel Ruandához és Kenyához csatlakozott a kelet-afrikai ország a környezetszennyező műanyagtermékekkel szembeni harcban. Tanzániában a törvényt megszegő gyártókra maximálisan 400 ezer dolláros (116 millió forintos) büntetést vagy kétéves börtönt lehet kiszabni. A műanyag szatyrot használó személyeket pedig 13 dolláros (3800 forintos) büntetéssel lehet sújtani.

A tanzániai Országos Környezetvédelmi Igazgatási Tanács szombati közleményében arról számolt be, hogy egy kéthetes kampány keretében a fővárosban 200 tonna műanyag zacskót gyűjtöttek össze.

A környezetvédő szervezetek üdvözölték a tanzániai lépést. "A műanyag a környezet első számú szennyezője és a természeti környezet csöndes gyilkosa, több mint száz évbe telik, míg egy közönséges műanyag zacskó lebomlik" - mondta Amani Ngusaru, a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) környezetvédelmi kampányigazgatója.

Tanzánia 13 afrikai országhoz csatlakozott, amik vagy teljesen betiltották a műanyag szatyrokat vagy megadóztatják, ami visszaszorítja a felhasználást.

Nálunk 2021-ig kell várni erre a lépésre, ha minden jól megy.