Tam_Bau
MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Ahol a rászorulók ingyen kaphatnak energiát

Ahol a rászorulók ingyen kaphatnak energiát

villanyautosok.hu / dr. Papp László

Napelemes túltermelés idején ingyen kapják majd az energiát a rászorulók Ausztráliában.

Nyugat-Ausztráliában található a világ legnagyobb elszigetelten működő villamosenergia-hálózata. Az államban, ahol már minden harmadik háztartás rendelkezik napelemekkel, az időjárásfüggő megújulók mostanra 34%-os arányt értek el a villamosenergia-termelésen belül. A rengeteg kisebb-nagyobb naperőmű komoly kihívás elé állítja a rendszerirányítót, amely exportlehetőségek hiányában házon belül kénytelen megoldani a termelés, illetve a fogyasztás egyensúlyának folyamatos fenntartását. Ezt elsősorban akkumulátoros energiatárolók építésével, illetve szükség esetén a napelemes termelés leszabályozásával érik el, de a fogyasztó oldali szabályozásban is vannak még kiaknázatlan lehetőségek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a hálózat üzemeltetője arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy akkor használjanak energiát, amikor túltermelés van. Erre lehet jó eszköz például a villanybojler, amely napközben állítja elő a melegvizet, vagy a légkondi, amely kora délután lehűti a lakást, így az esti csúcsidőben már kevésbé fogja terhelni a hálózatot.

A nyugat-ausztrál kormány és az állami tulajdonú energiaszolgáltató, a Synergy most egy olyan új sémát dolgozott ki, amely a fogyasztó oldali szabályozást kombinálja a szociális támogatásokkal. Az új Közösségi Energia Program keretében az állam délelőtt 9 és délután 3 óra között ingyenesen biztosít 10 kWh villamos energiát a rászoruló háztartások részére, amelyeket így arra ösztönöz, hogy erre az időszakra időzítsék a felhasználásuk minél nagyobb részét.

A részletekről többet olvshat a villanyautosok.hu weboldalon.

https://villanyautosok.hu/2023/07/17/napelemes-tultermeles-idejen-ingyen-kapjak-majd-az-energiat-a-raszorulok-ausztraliaban/

Címlapkép: Australian Electric Vehicle Association