MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Ahol a gyermekeket óvják a gyorsételek reklámjaitól

Ahol a gyermekeket óvják a gyorsételek reklámjaitól

hvg.hu

Este 9 előtt tilos lesz gyorskajákat reklámozni a brit tévénézőknek.

A brit kormány által újonnan bejelentett szabályok értelmében este 9 órától lehet majd leadni a televízióban olyan reklámokat, amik a junk food kategóriába illő, egészségtelen élelmiszereket népszerűsítik. A rendelkezés 2022-től lép életbe. A szigorítás arra válaszul született, hogy az Egyesült Királyságban sok az elhízott gyermek. Őket pedig a televízióban látottak is befolyásolhatnak abban, hogy mit egyenek.

Az Independent szerint a szabály csak azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek legalább 250 munkatársat foglalkoztatnak, illetve elsősorban a magas zsír-, só- és cukortartalmú élelmiszerekre terjedik ki. A márkák a blogjaikon, honlapjaikon, alkalmazásaikon vagy közösségi médiaoldalaikon a továbbiakban is reklámozhatnak.

A brit kormány becslései szerint az Egyesült Királyságban élő gyermekek 2019-ben mintegy 2,9 milliárd egészségtelen élelmiszerreklámot láttak a televízióban és 11 milliárdot az interneten. A tilalmat egy nyilvános konzultációt követően vezették be. Ennek során a megkérdezettek 79 százaléka támogatta, hogy a korlátozás este 9 óráig tartson.