MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Ahol 25 év alatt ingyenes a fogamzásgátlás

Ahol 25 év alatt ingyenes a fogamzásgátlás

telex.hu

Ingyenessé teszik Franciaországban a fogamzásgátló eszközöket a 25 év alattiak számára.

Ingyenessé teszik a 25 év alatti nők számára a fogamzásgátló tablettákat, írja a Guardian. Olivier Véran egészségügyi miniszter egy interjúban azt mondta, a fiatal francia nőknek nem kell fizetniük a fogamzásgátlással kapcsolatos orvosi rendelésekért, vizsgálatokért és egyéb orvosi beavatkozásokért sem.

„Ez a hormonális fogamzásgátlásra, a hozzá tartozó biológiai vizsgálatokra, a fogamzásgátló felírására és minden ezzel kapcsolatos eljárásra is kiterjed majd 25 éves korukig” – mondta a miniszter. A lépést azzal indokolta, hogy csökkent a fiatal nők körében a fogamzásgátlók használata, mert azok túl drágák.

„Elfogadhatatlan, hogy a nők akaratuk ellenére nem védekezhetnek, és nem kaphatnak fogamzásgátlót, mert azt nem engedhetik meg maguknak” – mondta Véran a francia köztévének.

Az egészségügyi miniszter szerint azért 25 évnél húzták meg a korhatárt, mert ez az életkor nagyobb önállóságot jelent, ugyanis 25 éves kor után a fiatalok már nem tartozhatnak a szüleik kiegészítő egészségbiztosítása, az úgynevezett mutuelle alá. Azonban a 25 év feletti nők esetében is megtéríti a közegészségügy a fogamzásgátló eszközök árának körülbelül 65 százalékát.

Nagyjából évente 21 millió euróba (átszámítva 7,4 milliárd forintba) kerül majd a francia egészségügyi rendszernek a fogamzásgátló tabletták, spirálok és implantátumok finanszírozása. A rendszer szerint egyébként a legtöbb páciensnek előre ki kell fizetnie a rendeléseket és a gyógyszereket, majd utólag igényelhetik vissza ezeknek a költségeit.

Franciaországban 2013-ban tették ingyenessé a 15 és 18 év közötti lányoknak a fogamzásgátló eszközöket, 2020 augusztusa óta pedig a 15 év alattiak is ingyen hozzáférhetnek ezekhez. A kormány statisztikái szerint tavaly közel ezer 12-14 éves lány esett teherbe, azonban 770 esetben abortusszal vetettek véget a fiatalkori terhességnek.

A 15-18 évesek körében viszont csökkent az abortuszok száma a fogamzásgátlás ingyenessé tételének köszönhetően:

míg az intézkedés előtt, 2012-ben 9,5 abortusz jutott 1000 terhességre a korcsoportban, addig 2018-ra ez a szám hatra csökkent.