Tam_Bau
MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Addig „védte

Addig „védte" a kormány a magyar gabonapiacot...

hvg.hu/FÜLÖP ISTVÁN

...amíg komoly veszélybe sodorta a mezőgazdaságot.

Az ukrán termékek importtilalma ellenére is mélyponton van a magyar agrárium: az exportpiacok összeomlottak, a tavalyi árak feléért se találnak vevőt a gazdák.

„Teljesen felborult a rendszer: az exportpiacok befulladása és a hazánkban található ukrán készletek befagyasztották a piacot” – sommáz Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tanácsosa. Komoly piaci zavarokat okozott a tavaly márciusban életbe léptetett (és csak idén januárban kivezetett) exportbejelentési kötelezettség, amely megzavarta az agrárkülkereskedelmi kapcsolatokat.

A kormány indoklása szerint az export adminisztratív korlátozására a hazai élelmiszer- és takarmányellátás zavartalan biztosítása érdekében volt szükség – ami eleve nem igaz, hiszen a magyar ellátás sosem volt veszélyben. Bár a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) minden esetben megadta az engedélyt, a magyar termelők mégis elveszítették korábbi exportpiacaikat, hiszen a külföldi, például olasz feldolgozók oda fordultak, ahol nem kellett 30 napot várniuk a kormányzat jóváhagyására. Az ukrán gabona pedig kéznél volt.

Raskó György agrárközgazdász szerint azonban máshonnan fúj a szél: „Az olaszok azért orroltak meg ránk, mert sok szállító tavaly ősszel a bejelentési kötelezettségre hivatkozva széttárta a karját, holott csak várni akart, hátha még feljebb mennek az árak.” Akkortájt ugyanis még nőtt a szemes termények ára Magyarországon, a gazdák ezért visszafogták az exportot.