MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A zöldövezet hatása a lélekre

A zöldövezet hatása a lélekre

hvg.hu

Kisebb eséllyel lesz depressziós valaki, ha sok a fa az otthona körül.

Kisebb valószínűséggel lesz valaki depressziós, ha olyan helyen él, amely zöld környezet vesz körül, az ablakok pedig fákra néznek.

A témában korábban is készültek már kutatások, amelyek megmutatták, hogy a zöld környezet pozitív hatással van a mentális problémákkal küzdő emberekre, a legtöbb ilyen vizsgálat azonban önbevallásos adatokon alapult, amelyek megnehezítették az eredmények összehasonlítását és az általános következtetések levonását.

A kutatók most egy objektív mutatót vettek figyelembe: azt elemezték, higy milyen összefüggés mutatkozik az utcán álló fák száma és fajtája, a távolságuk, valamint a vizsgálatban érintett emberek számára felírt antidepresszánsok mennyisége között.

A szakértők 10 ezer lipcsei lakos adatait analizálták, a három fő szempontot pedig kiegészítették olyan, a depresszióval kapcsolatba hozható tényezőkkel mint a munkanélküliség, a nem, az életkor és a testtömeg.

A kutatók a keletkező adathalmaz alapján arra jutottak, hogy a zöldövezet igen jó hatással van a mentális egészségre: ha az illető olyan helyen el, ahol 100 méteren belül fás terület is van, kevesebb antidepresszánst szed.

A tudósok szerint az nem számít, milyen fafajták veszik körül az embert, a lényeg, hogy sok legyen belőlük.