MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A WHO levegőminőségi ajánlásainak csak 7 ország felel meg

A WHO levegőminőségi ajánlásainak csak 7 ország felel meg

greenfo.hu

Még a gazdag és gyorsan fejlődő országokban sem igazán alakul biztatóan a légszennyezés elleni küzdelem.

Mindössze hét ország felel meg a nemzetközi levegőminőségi ajánlásnak – derül ki az IQAir svájci levegőminőségi szervezet friss jelentéséből. A veszélyes mértékű légszennyezésben nagy szerepük van az erőtüzeknek és a gazdasági tevékenységek fokozódásának.

A világ több mint 30 ezer mérőállomásának adatai alapján vizsgált 134 ország közül csak

Ausztrália,
Észtország,
Finnország,
Grenada,
Izland,
Mauritius
és Új-Zéland

tartja be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a levegőbe juttatott, autók, teherautók és ipari folyamatok által kibocsátott apró részecskékre vonatkozó irányadó határértéket.

Bár a világ levegője általában sokkal tisztább, mint a múlt század nagy részében volt, még mindig vannak olyan helyek, ahol a szennyezettségi szint különösen veszélyes. A legszennyezettebb ország Pakisztán, amelynek a finomrészecskeszintje több mint 14-szerese a WHO-szabványnak, de szintén nagyon szennyezett a levegő Indiában, Tádzsikisztánban és Burkina Fasóban.

Az úgynevezett finomrészecskék (amit szállópornak is neveznek) különböző anyagokból és szennyeződésekből álló, nagyon apró szilárd és folyékony részecskék kombinációi. A finomrészecskék szabad szemmel nem láthatók. Átmérőjük nem éri el a 2,5 mikrométert, vagyis körülbelül 30-szor kisebbek egy hajszálénál. Annak ellenére, hogy sok más légszennyező anyag van befolyással az emberi egészségre, a szállóport szokták kiemelni, mivel az egészségre gyakorolt negatív hatásáról megalapozott tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre.

Még a gazdag és gyorsan fejlődő országokban sem igazán alakul biztatóan a légszennyezés elleni küzdelem. Kanada, amelyet sokáig a nyugati világ legtisztább levegőjű országának tartottak, tavaly a pusztító rekordméretű erdőtüzek miatt jelentősen visszaesett szállópor-koncentráció tekintetében – írta a The Guardian.