MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A vörösbor jótékony hatása a vérnyomásra

A vörösbor jótékony hatása a vérnyomásra

magyarmezogazdasag.hu

Heti három pohár vörösbor volt a szükséges adag a kívánt vérnyomáscsökkentő hatás eléréséhez.

Kutatók kapcsolatot fedeztek fel a flavonoidokban gazdag élelmiszerek fogyasztása és az alacsonyabb vérnyomás között, az új tanulmány szerint heti néhány pohár vörösbor segíthet elkerülni a magas vérnyomást.
A belfasti Queen’s Egyetem kutatói a németországi Kieli Egyetemmel együttműködve kapcsolatot találtak az alacsonyabb vérnyomás és a flavonoidokban gazdag élelmiszerek, köztük a bogyós gyümölcsök, az alma, a tea és a vörösbor nagyobb mértékű fogyasztása között.

Aedin Cassidy professzor, a Queen’s Egyetem Globális Élelmezésbiztonsági Intézetének táplálkozástudományi és orvostudományi tanszékvezetője és professzora volt a vezetője a több mint 900 németországi felnőtt bevonásával végzett vizsgálatnak, amelynek eredményeit az Amerikai Szívgyógyász Társaság folyóiratában, a Hypertensionban tettek közzé.

Bár a kutatások egyre többször bizonyították, hogy a flavonoidok javíthatják a szív egészségét, a kutatócsoport szerint ez volt az első alkalom, hogy az adatok megmagyarázták a vérnyomáscsökkentéssel való összefüggéseket.
A kutatók elmondták, hogy a tanulmány a bélmikrobiomban lévő mikrobáknak a fent említett élelmiszerekben és italokban található flavonoidok metabolizálásában játszott szerepére összpontosított, amelyek aztán a vérnyomás csökkentésére hatottak.

„A bélmikrobiom kulcsszerepet játszik a flavonoidok metabolizálásában, hogy fokozza kardioprotektív hatásukat, és ez a tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a vérnyomáscsökkentő hatások az étrend egyszerű megváltoztatásával is elérhetők” – mondta Cassidy professzor.

Mint mindig, a mértékletesség a kulcs.
A tanulmány szerint heti három pohár vörösbor volt a szükséges adag a kívánt vérnyomáscsökkentő hatás eléréséhez, míg a napi 80 gramm bogyós gyümölcs szintén jótékony hatásúnak bizonyult.