Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A világ legjobb borászatai ebben az esztendőben

A világ legjobb borászatai ebben az esztendőben

gretta.blog.hu

Közel 500 borászatot és annak szőlészetét vizsgálta meg a világ legjobbjait díjazó World's Best Vineyard alapítvány.

Arra biztatta a borrajongókat, hogy különböző szempontok alapján (például a borok, a szőlők és az éttermekben felszolgált ételek minősége, a kiszolgálás profizmusa, a látogatóközpont tisztasága, valamint a programok és a borászati túrák változatossága stb.) értékeljék, valamint szavazzák meg 2020 legjobb szőlészetét.

10. VIK Winery, Chile

A VIK pincészet egészen különleges, Millahue-völgyi épületéről már ebben a cikkben volt szó - most viszont engedjétek meg, hogy ne a dizájnjáról, hanem magáról a pincészetről meséljek nektek! A VIK Wineryt Alexander Vik svéd milliárdos üzletember alapította feleségével, Carrie-vel együtt még 2004-ben - bár a kalandos életükről bőven lehetne mit írni, most inkább csak annyit róluk, hogy imádják a borokat és két éven át azt a tökéletes termőterületet keresték, ahol (legalábbis szerintük) a világ legjobb borát termeszthetik meg. Nos, ez többé-kevésbé sikerült is nekik! A szavazáson a 10. helyet érték el.

 9. Antinori nel Chianti Classico, Olaszország

Olaszország legjobb borászatát tudhatja a magáénak az Antinori család, akik már a hatodik (!) évszázada termesztik a világ egyik legjobb borát... És ez most nem vicc! Az biztos, hogy jó régen, 1385-ben, 26 generációval ezelőtt (!) kezdték ela bortermesztést, azóta pedig (állításuk szerint) tökélyre vitték a borkészítés minden csínját-bínját. Hát, én még nem jártam a Firenze közelében lévő pincészetükben, de ezek után simán hiszek nekik!

 8. Quinta do Craso, Portugália

Bár már az 1600-as évek óta termesztenek ezen a területen bort, jelenlegi "szuperstátuszát" csak 1981 után, Leonor & Jorge Roquette (valamint négy generációs családjuk) irányítása alatt érte el a Quinta do Craso pincészet - jelenleg ők készítik Portugália legjobb borát. A képről egyébként nem nagyon látszik, de a pincészet főépületéhez tartozik egy elég tetszetős kis infinity pool is, mely hihetetlenül szép kilátást biztosít a környező tájra. Egyszer mindenképpen érdemes betérnie annak, aki Vila Real közelében jár!


7. Château Smith Haut Lafitte, Franciaország

Hol máshol, mint a világhírű Bordeux borvidékén termelnék Franciaország legjobb borát?! A Château Smith Haut Lafitte borászat helyén ráadásul már a 14. század óta (!) zajlik a palackozás - igaz, több tulajdonosváltás során 1990 óta már Florence és Daniel Cathiard keze alatt folyik itt a bor. A tulajdonosokról röviden annyit, hogy fiatalkorukban Franciaország olimpikon síbajnokai voltak, sportkarrierjük után több vállalkozást üzemeltettek, végül bortermelőként teljesedtek ki - a dolog pedig annyira bejött nekik, hogy a hölgy még egy szőlőmag alapú szépségápolási márkát is indított, melynek hozzávalóit természetesen ők maguk termelik meg. Ez aztán az élet!

 6. Bodega de los Herederos del Marqués de Riscal, Spanyolország

Spanyolország legjobb borát tudhatja a magáénak a Marqués de Riscal pincészetet vezető Muguiro-család, akik már öt generáció óta, csaknem 150 éve termesztik itt az ízletesebbnél ízletesebb nedűket. Érdekesség, hogy a képen látható titánból készült, Marriott-lánchoz tartozó épületet, a Marqués szállodát is a család építette még 2006-ban a bilbaói Guggenheim-múzeum tervezőjével, Frank Gehryvel - azóta pedig Spanyolország egyik legkülönlegesebb építményének tartják ezt a hotelt. Mit mondjak: az biztos, hogy ez a külső még nagyobb hírnevet hozott a család borászatának!

5. Robert Mondavi Winery, USA

Kaliforniában, a csodálatos Napa-völgyben termesztik a világ 5. (és Észak-Amerika) legjobb borát, egészen 1966 óta. Kérdezzetek meg csak a világon bárkit, azok, akik értenek hozzá, biztosan a Mondavi pincészetet fogják Amerika legjobbjának mondani! Az alapító tagok, Robert Mondavi és felesége, Margrit igazi legendának számítottak Kaliforniában - Arnold Schwrzenegger például mindennapi vendégnek számított az otthonukban, de még egy sor sztárral és politikussal is jóban voltak. Bár gyermekeik is a bor világában helyezkedtek el, 2004-ben eladták a borászatukat a Constellation Brands vállalatnak - azóta pedig a világ jelenlegi legjobb borkészítője, Geneviève Janssens felel a Mondavi-család borhagyatékáért.

 4. Viña Montes, Chile

1988-ban Aurelio Montes, Douglas Murray, Alfredo Vidaurre és Pedro Grand borrajongók legfőbb álma az volt, hogy elkészíthessék Chile (és a világ 4.) legjobb borát - nos, ez annak ellenére is sikerült nekik, hogy a kezdetekkor az ország szélsőséges időjárása miatt rengetegen óva intették őket a bortermesztéstől. Bár az eredeti négyesből már csak Aurelio Montes foglalkozik a pincészet boraival, a Colchagua-völgyben termesztett és készített Montes Alpha Cabernet Sauvignont az ország legjobb borának tartják - nem hiába telejsít minden teszten +90-es pontszámon túl! Ez a fajta bor egyébként Chile legtöbb eladását produkáló bestseller bora, szóval érdemes megkóstolnia annak, aki szereti a vörös nedűt.

3. Domane Wachau, Ausztria

Európa legjobb borát osztrák szomszédaink készítik - ráadásul nem is akárhol, hanem Bécs közelében, a Duna melletti Dürnstein kis településén. Ugye, milyen gyönyörű a pincészetről készített panorámakép? A pincészet boraiért egyébként a magyar származású Roman Horvath és társa, Heinz Frischenburber a felelős. Részletes beszámolót erről a blog.hu-s oldalon olvashattok a pincészetről és az ott termel borokról.


2. Bodega Garzón, Uruguay

A pincészetet Uruguay egyetlen milliárdosa, a gáz-és olajszektorokban tevékenykedő Alejandro Bulgheroni birtkolja, akinek 2015-ben maradt egy kis felesleges földterülete és felesége, Bettina befolyására nem szélerőművet, hanem kiváló minőségű szőlőtőkéket ültetett oda. Itt áll ma a Bodega Garzón elegáns pincészete, ami ma már a világ egyik legjobb borát kínálja az érdeklődőknek, csupa-csupa elismert hozzáértő segítségével. A tulajdonos jelenlegi célja, hogy a pincészet környékét hívogató turisztikai paradicsommá varázsolja - ezért a környéken már egy 18-lyukú golfpályát, egy luxussszállodát és egy 120 vendéges fine-dining éttermet is épített.


1. Bodega Zuccardi Valle de Uco, Argentína

Bár ezt a pincészetet is csak pár éve, egészen pontosan 2016-ban alapították, ma már annyira nagy sikere van, hogy a borrajongók az ő boraikat kedvelik a legjobban a világon! A Zuccardi szó a bort termelő 3 generációs családra utal, a Valle de Uco pedig Uco borvidékére, ahol a szőlőtőkéket is gondozzák. A pincészet fő épületét Fernando Raganato tervezte, az ingatlan megépítésében pedig a család is szorgalmasan részt vett, mert mindenképpen rajta akarták hagyni kezük nyomát életük fő művét - talán pont ez az alázatosság, szenvedély és lelkiismeret teszi olyan elképesztően jó ízűvé a boraikat is.