MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
A válság kedvez a fapadosoknak?

A válság kedvez a fapadosoknak?

hvg.hu

Üzletemberek továbbra sem repülnek, turisták viszont igen.

Míg a hagyományos légitársaságok megszenvedik a koronavírus-járvány okozta visszaesést, a fapadosok már most ki tudják használni a korlátozások feloldását – derül ki a Reuters híradásából. A hírügynökségnek Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elmondta, hogy nyolc új bázist létesítenek Európában, köztük Milánóban és Dortmundban, összesen száz új járattal.

A légi közlekedés globálisan 2023-ig nem tér vissza a 2019-es szintre az előrejelzések szerint, Váradi azonban azzal számol, hogy a Wizz Air 50 százalékos növekedés elé néz. Sok fapados társaság most olcsón juthat repülőgépekhez is, amelyeket a nagyobb, csődbe jutott vállalatok kénytelenek eladni.

A különbség oka, hogy a hagyományos társaságokat alapvetően az üzleti célú utazás látja el utasokkal, amely nem élénkült, sőt elképzelhető, hogy a jövőben is telekommunikációs megoldások váltják ki. Emellett a nemzetközi, interkontinentális repülést nehezítik a területenként eltérő korlátozások és tiltások.

Nyaralni viszont mégis muszáj, ezért az üdülőhelyekre, turistacélpontokra irányuló járatok már megtölthetők. De a változó korlátozások, a vírus újbóli fellángolása a fapadosok számítását is keresztül tudja húzni, ez történt például az Egyesült Államokban.

Váradi szerint a változás tartós lesz, több régi nagy vállalat végleg kiesik a versenyből, helyüket pedig a diszkont társaságok foglalják el.