MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A tokiói olimpia lehetséges utolsó dátuma jövő nyár

A tokiói olimpia lehetséges utolsó dátuma jövő nyár

hvg.hu

Thomas Bach eltökélt abban, hogy megtartják jövőre a játékokat, de sok még a bizonytalanság.

Ha a koronavírus-járvány miatt jövőre sem lehet megrendezni a tokiói nyári játékokat, akkor később már nem is fogják – közölte Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Bach és Abe Sindzó japán miniszterelnök március 24-én állapodott meg abban, hogy a játékokat egy évvel el kell halasztani. A kormányfő utóbb azt közölte, hogy csak abban az esetben lehet megrendezni az olimpiát és az azt követő paralimpiát, ha a járványt megfékezték, Bach pedig úgy reagált: megérti a japán fél álláspontját.

Teljesen őszintén, meg tudom ezt érteni, mert nem lehet három- vagy ötezer embert örökké alkalmazni a szervezőbizottságban. Nem lehet minden évben az összes nagy sportszövetség nemzetközi versenynaptárát megváltoztatni. Nem lehet a sportolókat bizonytalanságban tartani” – mondta Bach a BBC-nek.

Az elnök ugyanakkor jelezte: a NOB eltökélt abban, hogy megtartják jövőre a játékokat, még azzal együtt is, hogy készülni kell különböző forgatókönyvekre, például versenyzők karanténjára.

„Hogy mit jelenthet ez egy olimpiai falura nézve? Most tekintjük át a különböző forgatókönyveket, ezért mondom, hogy ez óriási feladat, mivel olyan sok eshetőség van, amelyet nem könnyű előre látni. Ha majd világos képünk lesz arról, hogyan fog kinézni a világ 2021. július 23-án, akkor meghozzuk a megfelelő döntéseket” – hangsúlyozta.

A japán miniszterelnök a BBC cikke szerint arról beszélt, a Japán Orvosi Szövetség vezetője azt javasolta, csak akkor rendezzék meg az olimpiát, ha már lesz vakcina a vírus ellen. A kormányfő egyelőre nem foglalt állást a kérdésben, mindössze annyit mondott, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait tartják legfőképpen szem előtt.

Korábban Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora is azt mondta, hogy ha lesznek védőoltások, akkor lehet biztonságosan megrendezni az olimpiát. Ivata Kentaro, a Kobe Egyetem fertőző betegségek professzora pedig arról beszélt, nem hiszi, hogy az olimpiát meg lehet rendezni jövőre.

Mori Josiro, a szervezőbizottság vezetője szintén úgy foglalt állást április végén egy interjúban, hogy a jövő nyárról már semmiképpen sem lehet tovább halasztani az eredetileg idénre tervezett tokiói olimpiát.

Az elhalasztott tokiói olimpia megnyitóját 2021. július 23-ra tervezik, a versenyek augusztus 8-án érnek véget.