MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A személyiségünktől is függ az életünk hossza

A személyiségünktől is függ az életünk hossza

senior.hu

Ki szeretne sokáig élni? Jó eséllyel indul, aki makacs és önfejű.

100 évig élni, ükunokákat megélni – sokan vágynak a hosszú életre. A kutatások szerint nem csak a gének és az életmód, de a személyiségünk is meghatározza, hogy hány gyertyát fújhatunk el a szülinapi tortán, mielőtt eltávozunk a Földről.

Egy nemrégiben publikált tanulmány (International Psychogeriatrics) szerint azok az emberek, akik átlépik a bűvös 100-at, alkalmazkodó, pozitív, de ugyanakkor önfejű személyiségek. A jelentés arról is beszámol, hogy a 90-100 éveseket az erős munkamorál, szoros családi kötelékek, belső hit és lokálpatrióta szemlélet jellemezte.

A felmérés során 29 idős lakos életét vizsgálták Olaszország Cilento nevű részén (ez a vidék arról ismert, hogy nagyszámú idős populáció lakja). A kutatók nem csak a matuzsálemeket, de azok családtagjait is meginterjúvolták.

Ezek alapján próbáltak minél teljesebb képet kapni az életutakról. A válaszok alapján kibontakozott a kép: az öregek igen keményfejűek, ugyanakkor mindig jól alkalmazkodtak a változásokhoz, ami segít egyensúlyba hozni a látszólag ellentétes tulajdonságokat, a makacsságot és a pozitív életszemléletet.



Olaszország, Cilento

Nem arról van szó tehát, hogy ők a „szerencsések”, akiknek nem voltak nehézségeik; az ő életüket is tarkította depresszió, válás, elvándorlás, gyász. A fejlődés érdekében el kellett fogadniuk és túl kellett élniük azokat a dolgokat, amiken nem tudtak változtatni, de harcolniuk kellett azokért, amiken igen.

Az idősek egészsége is megromlott, azonban mégis szívósak maradtak. Nagyobb önbizalommal rendelkeztek és bátrabban mertek döntéseket hozni, mint fiatalabb családtagjaik. Valahogy a boldogság és az elégedettség érzése kerekedett bennük felül.

A hosszú életre persze nincs garancia, de ezek szerint az önbecsülés, a határozottság sokat segíthet. A családszerető és némileg önfejű személyiségeknek nagyobb esélyük van elfújni a 100 gyertyát azon a bizonyos szülinapi tortán.