MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A szegények tömjénfája

A szegények tömjénfája

senior.hu

Ennyi mindenre használhatjuk a rozmaringot.

A mediterrán területekről származó rozmaringot már több ezer évvel ezelőtt használták a temetkezési rituáléknál. A kámforra emlékeztető, aromás keserű fűszert a levelek jelentik. Itáliában a szegények tömjénfája volt az örökzöld növény. Gyógynövényként is régóta alkalmazzák, valamikor fejfájás, álmosság, hurutos betegségek, sőt sárgaság ellen vetették be.

A rozmaringot bármikor szüretelhetjük, metszéssel serkenthetjük, erőteljesebb és gyorsabb növekedésre ösztönözhetjük. A rozmaringot szárítva is használhatjuk. Ehhez kis csokorként összekötve az ágakat lógassuk fel két hétre hűvös, száraz helyen. Sütőben is száríthatjuk, alacsony hőfokra téve, kb. 2-4 órán keresztül.

Mi mindenre használhatjuk?

A konyhában: sütéshez-főzéshez
Tegyük a rozmaringot légmentesen záródó üvegedénybe némi olívaolajjal együtt, ez segít megőrizni a fűszer ízét. Később az olajos rozmaringot felhasználhatjuk például húsokhoz. Ha ecettel tesszük el a rozmaringot, akkor salátaöntetekhez vehetjük majd elő.
A rozmaringot érdemes a fűszeres ginekhez adni, egyszerűen csak tegyük a gint a fűszerrel (és esetleg citrommal) együtt egy jól záródó üvegbe egy hétre.
Készítsünk rozmaringos vajat! Kenyérre kenve, pirítós tetején is nagyon finom. A puha vajhoz keverjük hozzá az apróra vágott fűszert.
A szépségápolás területén
A fűszer és gyógynövényeket előszeretettel használja a kozmetikai ipar és ez alól a rozmaring sem kivétel. Antimikrobiális tulajdonságai mellett a véráramlást is fokozza a fejbőrben, serkenti a hajnövekedést, megszünteti a korpásodást, ezért érdemes házilag készült sampont készíteni belőle.

Az egészségünk érdekében
Fokozza a szellemi teljesítőképességet, segíti a koncentrációt, például akkor, amikor fontos tárgyalás vár ránk, ilyenkor érdemes rozmaring illóolajat párologtatni vagy inhalálni.
A rozmaringot is tartalmazó szájvíz házilag is elkészíthető 4 rozmaringágból és 4 egész szegfűszegből, amit 2 bögre forró vízbe tegyünk és ezzel öblögessünk, akkor az segít a rossz leheletet és ínygyulladást okozó baktériumok elleni harcban.
Bőrbetegségeknél is alkalmazzák, például ekcéma, vágás, kiütések, szúnyogcsípés esetén.
Érdemes rozmaringot tenni forró vízbe és ezzel inhalálni, kortyolgathatjuk tea formájában, például gyomorégés, emésztési zavarok, ízületi problémák esetén.
Kellemes illat, kevesebb bogár a lakásban
Töltse be a rozmaring illata a teret! Tegyünk vizet egy lapos tálba és forraljuk fel, majd adjuk hozzá kedvenc fűszereinket. Gazdagíthatjuk fahéjjal, naranccsal a kellemes illat érdekében (ha túl sok víz párologna el, töltsük utána). Néhány csepp rozmaringolaj a párnára téve segít tisztán tartani az orrüregeket, nyugodt, pihentető alvást biztosít!

Adjunk 10 csepp rozmaringolajat egy csésze vízhez és ezt az oldatot permetezzük egy flaska segítségével szét a lakásban. Ez segít távol tartani a rovarokat a háztól, érdemes az ablakokat és az ajtókat is körbeszórni. A száraz rozmaring ágacska a szekrényben állítólag elriasztja az egereket.