MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A sok alkohol nem a májunknak árt igazán, hanem egy másik szervünknek

A sok alkohol nem a májunknak árt igazán, hanem egy másik szervünknek

vince.hu

Egy nemrég közölt ír kutatás megdönteni látszik egy a borokkal kapcsolatban régóta tényként kezelt állítást is.

Az alkoholos italoknak elég vegyes a megítélése országoktól függően. Miközben számos tudományos publikáció a borok jótékony hatásairól számol be, nem is beszélve a francia-paradoxonnak elnevezett jelenségről, amit egyesek gyakorlatilag tényként kezelnek, vannak szkeptikusabb hangok is.

Éppen az előbb említett francia-paradoxon igazságát (is) kérdőjelezi meg egy az Európai Kardiológiai Társaság 2022-es kongresszusán ismertetett kutatás, ami szerint a rendszeres alkoholfogyasztás bizony megnövelheti a szívinfarktus kockázatát.

Az írországi St. Vincent’s University Hospital munkatársai – így az előadásukról beszámoló guysandgoodhealth.com – egyenesen azt javasolták, aki eddig nem szokott rá az italra, ezután se tegye. Ha pedig valaki nem tud meglenni alkohol nélkül, az a heti fogyasztását egy üveg borban vagy 3 korsó sörben maximalizálja

Az ír egyetemi korház szakemberei vizsgálatukhoz 744 olyan felnőttet választottak ki, akik többek között magas vérnyomással, elhízással küzdenek – ezek a problémák hosszútávon jelentősen növelik a szívbetegségek esélyét.

A résztvevőket ezután bevallott alkoholfogyasztási szokásaik alapján három csoportba osztották. Az derült ki, hogy ezeknek a szívinfarktus felé „robogó” embereknek a 27 százaléka nem iszik egyáltalán alkoholt, 48 százalékuk rendszeresen, de kevés alkoholt fogyaszt, míg 25 százalékuk sokat. Bár még további kutatások feladata eldönteni, valóban van-e összefüggés a kettő között, mindenképpen figyelmeztető, hogy a magas vérnyomással, elhízással küzdő emberek között túlnyomó többségben (73%) vannak az alkoholt rendszeresen fogyasztók.