Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A skótok nem Európából, hanem az Egyesült Királyságból tervezik a kilépést

A skótok nem Európából, hanem az Egyesült Királyságból tervezik a kilépést

hvg.hu

Lesz második skót népszavazás a függetlenségről, kérdés, hogy mikor.

Ezt mondta Nicola Sturgeon főminiszter telefonon Boris Johnson miniszterelnöknek vasárnap este miután pártja, a Skót Nemzeti Párt negyedszer is győzött a választáson.

"Rendkívüli történelmi győzelmet arattunk" – ezt közölte Nicola Sturgeon skót főminiszter, akinek jelenleg a járvány az első számú prioritás, de utána népszavazást akar a függetlenségről. A skót parlamentben megvan a szükséges többsége ahhoz, hogy megszavazzák a referendumot. Utána Boris Johnson miniszterelnök bírósághoz fordulhat – nyilatkozta Nicola Sturgeon. Nincs demokratikus joga Boris Johnson miniszterelnöknek és senki másnak, hogy blokkolja a népszavazást – tette hozzá.

Boris Johnson gratulált Nicola Sturgeon főminiszternek a választási sikerhez, és a walesi főminiszterrel együtt találkozóra hívta őket.

Népszavazás 2023-ban?

Nicola Sturgeon mindenképp szeretne népszavazást – valószínűleg 2023-ban, de Boris Johnson helyi konzervatív szövetségesei jelenleg azt a kérdést feszegetik: megvan-e ehhez a szükséges parlamenti többsége? Erről nyilatkozott a sajtónak – köztük a londoni Guardian tudósítójának Douglas Ross, a helyi konzervatívok vezére. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a Skót Nemzeti Pártnak egy szavazat hiányzik a parlamenti többséghez. Nicola Sturgeon ennek ellenére bízik a parlamenti többségben, és nem hiszi, hogy Boris Johnson kenyértörésre vinné a dolgot.

"Abszurd lenne, ha bíróságra kerülne az ügy. Ez ugyanis azt jelentené, hogy kimondják: Skóciának nincs demokratikus joga arra, hogy független állam legyen" – nyilatkozta a főminiszter a BBC-nek. A londoni konzervatív kormány kancelláriaminisztere, Michael Gove a Sky Newsnak hárította a válaszadást, amikor arról beszélt: "az emberek a munkahelyük, a gyermekeik oktatása miatt aggódnak a pandémia idején, és nem alkotmányjogi vitákat akarnak".

Négyes csúcs

Nicola Sturgeon skót főminiszter megerősítette, hogy részt vesz azon a négyes csúcstalálkozón, melyet Boris Johnson miniszterelnök hívott össze Észak-Írország és Wales főminiszterével. Michael Gove kancelláriaminiszter úgy nyilatkozott erről, hogy azt szeretné, ha Team UK (Egyesült Királyság csapat) alakulna a csúcstalálkozón. Csakhogy Nicola Sturgeonnek a zöldek segítségével megvan a többsége Skóciában, ahol szépen csendben a kilépést készíti elő az Egyesült Királyságból.