MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A rózsaszín tengerpart, és a csodasziget őrzője ragaszkodik bunkeréhez és hivatásához

A rózsaszín tengerpart, és a csodasziget őrzője ragaszkodik bunkeréhez és hivatásához

444.hu

Kilakoltatnák csodaszigetéről az olasz Robinson Crusoe-t.

Petíció is indult azért, hogy ne lakoltassák ki otthonából a 81 éves Mauro Morandit, aki 31 éve vigyáz a rózsaszín homokjáról híres, szardíniai Budelli szigetére. Az olasz férfi 1989-ben katamaránnal indult Polinéziába, de hajója meghibásodott, így kikötött a Maddalena szigetcsoporthoz tartozó Budellin, és egészen idáig ott is maradt.

A sajtóban olasz Robinson Crusoe-ként, illetve remeteként emlegetett férfi hajótörése sorszerűnek tűnik: nem sokkal azután, hogy kikötött a szigeten, megtudta, hogy az arra vigyázó gondnok épp nyugdíjba készül vonulni. A sziget szépsége és érintetlensége annyira elvarázsolta, hogy úgy döntött, megpályázza az állást. Megnyerte. Azóta se nagyon hagyta el Budellit, legfeljebb családlátogatásra megy haza egykori otthonába, Modenába.

 

Budelli természetvédelmi terület, kincseire mindig nagyon vigyáztak. A rózsaszín tengerparton nem szabad se sétálgatni, se fürdeni a vízben. Viszont hajóval fel lehet keresni, és egy vezető társaságában be lehet járni a szigetet egy erre kijelölt kis úton.
A Guardian azt írja, Morandi állása azért került most veszélybe, mert a szigetet környezetvédelmi megfigyelőközponttá akarják alakítani. A sziget korábban egy cégé volt, de miután csődbe mentek, kérdésessé vált a jövője. 2013-ban felmerült, hogy eladják egy új-zélandi üzletembernek, aki garantálta volna, hogy továbbra is Morandi vigyázhasson a szigetre, de már maga az ötlet is óriási felháborodást váltott ki. 2016-ban aztán egy szardíniai bíróság úgy határozott, Budellit vissza kell adni az államnak. Most a La Maddalena Nemzeti Park felügyeli, és azt tervezik, Morandit kilakoltatják.

 

Mauro Morandi a szigeten

A nyugdíjas testnevelőtanár egy második világháborús bunkerben él, ő tisztítja a tengerpartot, és ő kísérgeti a látogatókat, akiknek a sziget sajátos ökoszisztémájáról mesél. Mindent rendben tart, a magányos teleket pedig tűzifagyűjtéssel, olvasgatással, alvással és instázással tölti. A hatóságok hivatalosan még nem értesítették arról, hogy mennie kell, de valószínűleg arra hivatkozva akarják kilakoltatni, hogy nem engedélyezett átalakításokat végzett szolgálati bunkerén.
Morandi kétségbe van esve, és minden segítséget megköszön. A férfi az elmúlt években eléggé ráment a közösségi oldalakra, Instagramon már több mint 50 ezer követője van. Sok fotót tölt fel, célja, hogy közönsége is megismerje a sziget szépségeit és élővilágát.

2017-ben, amikor először reppentek fel a hírek arról, hogy elküldenék Budelliról, 17 ezren írták alá az ez ellen tiltakozó petíciót. „Nincs máshol otthonom. Azt megértem, hogy munkálatokat kell végezniük a szigeten, és elfogadom, ha erre az időre el kell mennem, de szeretném tudni, hogy visszajöhetek-e, és lehetek-e továbbra is a sziget őrzője” - mondta Morandi.

A munkálatokra azért van szükség, mert vannak olyan építmények a szigeten, melyeket még 1975 előtt húztak fel, és azbesztet tartalmaznak. Van néhány illegális épület is. A munkák során most ezeket lebontják, az azbesztet tartalmazó épületek egy részét megtisztítják. A karbantartási munkálatok mellett azonban a terv része az is, hogy Morandi bunkerét - ami a csodás tengerpartra néz - megfigyelőközponttá alakítják.

A férfi azt reméli, támogatói segítségével meg tudja győzni a környezetvédelmi minisztert arról, hogy maradhasson. Az olasz La Stampának azt mondta, Budellin szeretne meghalni. „Harcolok azokkal a turistákkal, akik idejönnek, és semmit sem tudnak a környezetről”. Morandi szerint az nem elég, hogy a nemzeti park őrei is jelen vannak a szigeten. „Délelőtt fél 11-kor szállnak partra, és délután háromkor már el is mennek. De a Rózsaszín Strandra 24-ből 24 órát kell vigyázni.”